Feladat: 1968. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Csordás Zoltán Mihály ,  Drasny Gábor ,  Geiszbühl Mihály ,  Kucsera Itala ,  Szabó Attila 
Füzet: 1985/május, 231 - 232. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Fényelnyelés anyagban, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1984/november: 1968. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Két egymáshoz közeli, de nem érintkező papírlap esetén, a két papírlap között még létrejön a fény visszaverődése, és mivel a köztük levő távolság kicsi a felületükhöz képest, így a sokszorosan visszavert sugarak is csak valamelyik papírlapon keresztül hagyhatják el a két lap közötti rést.
Ekkor a második lapon átjutott fénysugarak mindig páros számúszor verődtek vissza a papírlapról, tehát páros számúszor harmadolódott az intenzitásuk, így intenzitásuk az eredeti intenzitás 19,(19)2,(19)3,...-szerese. A két papírlapon átjutott fénysugarak intenzitásai mértani sort alkotnak, amelynek első eleme 19I (ahol az eredeti intenzitás értéke I), kvóciense 19. Az átjutott fény intenzitása a mértani sor összegére vonatkozó képlet alapján 19I11-19=18I, azaz 18-a a papírlapra eredetileg érkező fény intenzitásának.

 

II. megoldás. A papírlapok mérete nagy a köztük levő réshez képest, így a többszörösen visszavert sugarak is csak valamelyik papírlapon keresztül hagyhatják el a lapok közti rést. Az első lapra eső I intenzitású fény harmada jut a két lap közé. Nézzük meg, ennek hányadrésze távozik az első és hányadrésze a második lapon át !
 
 
1. ábra
 

Tekintsünk egy oda-visszaverődést a két lap között ! (L. az 1. ábrát !) Az első lapról a másodikra menő Y intenzitású fénysugár 1/3 része jut át a második lapon, tehát (1/3)Y intenzitású a kilépő fénysugár. Az első lapon a visszaverődő (1/3)Y intenzitású fénysugárnak az 1/3 -a jut át, tehát az első lapon (1/9)Y intenzitású fénysugár lép ki.
Minden oda-vissza verődés után 3-szor annyi fény jut ki a második lapon, mint az elsőn. Az egyes lapokon kijutó fény mennyisége megegyezik az elnyelődőével.
Ha tehát összesen I0 intenzitású fény jut ki az 1. lapon, akkor I0 intenzitású nyelődik el benne, 3I0 intenzitású jut ki a 2. lapon és 3I0 intenzitású nyelődik el a 2. lapban. Az összes kijutó és elnyelődő fényintenzitás megegyezik az eredetileg a két lap közé bejutott fény intenzitásával, azaz
I0+I0+3I0+3I0=(1/3)I.
Innen I0=(1/24)I, így a második lapon kijutó fény intenzitása az első lapra eredetileg eső fény intenzitásának nyolcada.
 

III. megoldás. A kívülről jövő I intenzitású fény először az 1. papírlapot éri el. (L. a 2. ábrát !) Jelölje X az 1. lapról a 2. papírlapra menő összes fény intenzitását ! Ekkor X/3 intenzitású fény hagyja el a második lapot és ugyanennyi visszaverődik.
 
 
2. ábra
 

Az 1-ről a 2. lapra menő összes fény két részből tevődik össze: a bejövő I intenzitásúnak az a része, amely átjut az első lapon, azaz a harmada, valamint a 2-ről az 1. lapra menő X/3 intenzitású fénynek az a része, amely az első lapról visszaverődik, azaz annak is a harmada.
Így
X=I3+X/33,
innen
X=(3/8)I.
A második lapot elhagyó intenzitás pedig
X/3=(1/8)I.