Feladat: 1958. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Béres Zoltán ,  Cserpák Edit ,  Csordás Zoltán Mihály ,  Drasny Gábor ,  Gutai Zsolt ,  Komorowicz Erzsébet ,  Kucsera Itala ,  Láng Róbert ,  László Ákos ,  Wiandt Tamás 
Füzet: 1985/február, 88 - 89. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Úszás, Kémiával kapcsolatos feladatok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1984/október: 1958. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az areométer Arkhimédész törvénye értelmében különböző sűrűségű folyadékokba különböző mélyre merül. Legyen az areométer alsó részének térfogata V0, üvegcsövének keresztmetszete A, hossza h, az areométer tömege m! Feltételezhetjük, hogy az areométert úgy készítették, hogy az alsó része épp belemerül a tiszta vízbe. Arkhimédész törvénye miatt ekkor V0ϱvízg=mg. Határozzuk meg, hogy a vízbe merüléshez képest milyen x mélységre merül egy ϱ sűrűségű folyadékba (1. ábra)!

 
 
1. ábra
 

Az areométerre ható felhajtóerő egyensúlyt tart a nehézségi erővel így
(V0+Ax)ϱg=mg,
innen az előző összefüggéssel
x=V0A(ϱvízϱ-1).(1)

Ennek alapján tudunk olyan beosztást készíteni a csövön, amelyről a folyadék sűrűségét olvashatjuk le.
Ha megállapítjuk, hogy milyen összefüggés van az alkohol‐víz elegy sűrűsége és a keverék alkohol tömegkoncentrációja között, akkor a beosztást a tömegkoncentrációnak megfelelően is elkészíthetjük. A matematikai, fizikai és kémiai összefüggések c. tankönyv 189. oldalán található egy táblázat, amelyből leolvasható, mennyi a különböző arányú etilalkohol‐víz keveréknek a sűrűsége 20C-on.
 
 
2. ábra
 

Készítsük el a 2. ábrán látható grafikont! Ábrázoljuk először a tömegkoncentráció (t) függvényében a sűrűséget, majd az (1) összefüggés alapján a sűrűség függvényében az areométer csövének bemerülését (x-et)! Az így kapott grafikon alapján már elkészíthetjük a cső beosztását. (A szaggatott vonal az 50%-os koncentrációnak megfelelő beosztás elkészítését mutatja.)
Vizsgáljuk meg, hogyan függ a sűrűség a tömegkoncentrációtól! Öntsünk össze mv tömegű vizet és ma tömegű etilalkoholt. Ha feltételezzük, hogy összeöntéskor a víz és az alkohol térfogata összeadódik, akkor az elegy sűrűsége
ϱ=mv+ma(mv/ϱv)+(ma/ϱa)
lesz (ϱv a víz, ϱa az alkohol sűrűsége).
Az elegy tömegkoncentrációja t=mamv+ma100, ezt felhasználva
ϱ=(mv/ma)+1(mv/ϱvma)+(1/ϱa)=100ϱaϱv(ϱv-ϱa)t+100ϱa
Behelyettesítve ϱv és ϱa értékét
ϱ=1050,267t+102  kg/m3.(2)
Ha az így kapott sűrűséget t függvényében ábrázoljuk, a grafikonon a vékonyan húzott görbét kapjuk, ami eltér a táblázat alapján felrajzolt valódi görbétől. Ebből az következik, hogy víz és alkohol összeöntésekor az elegy térfogata kevesebb, mint az alkotórészek térfogatának összege.
Ha ϱ (2)-beli értéke alapján készítenénk a skálát, akkor az kb. 15%-os hibát okozna.