Feladat: 1955. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1985/február, 87 - 88. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Barometrikus magasságformula, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1984/szeptember: 1955. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A légkör sűrűségének vizsgálatakor nem elég a gázmolekulák (vagy atomok) termikus energiáját figyelembe venni, hanem figyelembe kell venni a gázmolekulák gravitációs energiáját is, ami ugyan lényegesen kisebb a termikus energiánál. Ekkor mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy az atomoknak súlya is van és így potenciális energiájuk a földtől távolodva nő. Ezért energetikailag kedvezőbb számunkra a földfelszín közelében lenni. A gázok ezen viselkedését a Boltzmann-eloszlás írja le, amiből levezethető az ún. barometrikus magasság formula. Eszerint a gáz sűrűsége a magasság függvényében:

N(z)=N(0)e-mgz/kT,(1)
ahol m a gázatom (molekula) tömege, z a választott nulla szinthez viszonyított magasság, k a Boltzmann állandó, T a hőmérséklet, N(0), ill. N(z) a nulla, ill. z magasságban mérhető sűrűség.
Vegyük nulla szintnek a Duna vízszintjét! Ekkor a Gellérthegy tetejének magassága z=135m. Az oxigén sűrűségének relatív megváltozását ezen két szint között (1) segítségével könnyen kiszámíthatjuk:
N(0)-N(z)N(z)=N(0)N(z)-1=emgz/kT-1mgzkT,
ahol felhasználtuk, hogy
eε1+ε,
ha ε kis szám. Behelyettesítve a T=300K, g=10m/s2, k=1,3810-23J/K, m=5,310-26kg adatokat, a sűrűség változására 1,7% adódik.