Feladat: 1912. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Koleszár Kázmér 
Füzet: 1984/november, 414 - 415. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Merev testek ütközése, Tökéletesen rugalmatlan ütközések, Közelítő számítások, numerikus módszerek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1984/február: 1912. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ugyanúgy számolva, mint a rugalmas ütközés esetében (l. KML 1984. 2. szám. 81. old.), a pálca középpontjának ütközés előtti v1 és ütközés utáni v2 sebességére a következő összefüggést kapjuk:

v1-v2=ωL/6,
ahol ω a pálca középpont körüli forgásának szögsebessége az ütközés után.
Most kell figyelembe venni, hogy az ütközés tökéletesen rugalmatlan, így az egyik botvég sebessége az ütközés után megegyezik a szeg sebességével, azaz nullával egyenlő. Így a pálca ütközés utáni szögsebessége és sebessége közt a következő összefüggés áll fenn:
ωL/2=v2.

A két egyenletből
v2=(3/4)v1=3m/s;ω=(3/2)(v1/L)=3,93s-1.

A leérkezésig megtett út
v2t+(g/2)t2=h2-(L/2)sinα,
ahol
α=ωt.
Tehát
h2=v2t+(g/2)t2+(L/2)sinωt.

 

Az egyenletet csak numerikus módszerrel tudjuk megoldani. Jelölje f(t) az egyenlet jobb oldalát. Könnyen belátható, hogy a megadott számadatok esetében f'(t)>0, ha t>0, így a folytonos f függvény t>0 esetén szigorúan monoton nő, továbbá f(0)=0<h2, f(1)>h2. Így a szóban forgó egyenletnek pontosan egy pozitív gyöke van, amely pl. próbálgatással meghatározható:
t=0,203s.

 

Megjegyzés. A megoldásban feltételeztük, hogy a rúd rögtön lecsúszik a szegről. Elég nagy súrlódás esetén ez nem feltétlenül igaz. Ezért azok, akik azt az esetet vizsgálták, amikor a rúd vége egy ideig a szeghez tapad (ez a megoldás differenciálegyenlethez vezet) helyes megközelítés esetén szintén kaptak pontot.