Feladat: 1893. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Leisztinger Tamás ,  Szabó Gábor 
Füzet: 1984/május, 229. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tömegpont egyensúlya, Egyenletesen változó mozgás (Tömegpont mozgásegyenelete), Nyomóerő, kötélerő, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/december: 1893. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A gumiszál felső, ill. alsó részében fellépő erő nagyságát F1-gyel, illetve F2-vel jelölve, a felső és az alsó testre az alábbi mozgásegyenleteket írhatjuk fel:

ma1=mg+F2-F1(1)4ma2=4mg-F2(2)
A gumiszál elvágása előtt a testek nyugalomban vannak, így
a1=a2=0,(3)
tehát ekkor
F1=5mg,F2=4mg.(4‐5)

 
 

A gumiszál felső részének elvágásával megszüntetjük az F1 erőt, azaz
F1=0.(4a)
Közvetlenül a szál elvágása után a testekre ható többi erő változatlan, mert a két test között levő gumiszál hossza nem változik meg pillanatszerűen, így az általa kifejtett erő sem változik. Így (1), (2), (4a) és (5) figyelembevételével
a1=5g,a2=0,
azaz a felső test 5g gyorsulással indul a föld felé, míg az alsó test gyorsulása közvetlenül a szál elvágása után nulla.
 


Megjegyzések. 1. A feladat megoldásánál nem kell figyelembe vennünk azt, hogy a testek felerősítése a gumiszál felénél történik.
2. Könnyen belátható, ha a rendszer nyugalmi helyzetből indul, akkor a szál elvágása után az alsó test gyorsulása tömegétől függetlenül nulla lesz.
3. Többen azt írták, hogy a testek további mozgása egy szabadesés és egy harmonikus rezgőmozgás szuperpozíciója lesz. Ez azonban nem igaz, mert nem rugóval, hanem gumiszállal erősítettük össze a két testet.