Feladat: 1874. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Mészáros László ,  Pogonyi Zsolt 
Füzet: 1984/március, 137 - 138. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletes körmozgás, Hangmagasság (hangskálák), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/október: 1874. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A kereket hajtó fémlemez A=0,2mm amplitúdójú, f0=440(1/s) frekvenciájú harmonikus rezgőmozgást végez. Mozgása során akkor gyorsítja a kereket, amikor a forgás irányában nagyobb sebességgel mozog, mint a kerék kerületének sebessége. Ha a veszteségektől eltekintünk, akkor azt mondhatjuk, hogy a lemez egészen addig fogja gyorsítani a kereket, míg kerületének sebessége el nem éri a lemez maximális sebességét, azaz

rω=Aω0,
ahol ω0 a rezgés körfrekvenciája, és ω az r sugarú kerék szögsebessége. A keresett fordulatszám:
n=ω2π=Aω0r2π=Af0r=2,931s.
Tehát ideális körülmények között megközelítőleg hármat fordul a kerék másodpercenként. A valóságban a különböző súrlódások miatt valamivel kisebb a kerék fordulatszáma.

 
Megjegyzés. Ha a "visszafelé'' csúszó lemez súrlódása számottevő az "előre'' csúszó lemez súrlódásához képest, akkor a kerék nem éri el a fenti fordulatszámot. A súrlódási együtthatók ismeretében meg tudjuk mondani, milyen gyorsan forog a kerék. Tegyük fel, hogy a rezgő lemez sebessége a forgás irányában t1 ideig nagyobb a kerék kerületi sebességénél, tehát t1 ideig gyorsítja annak forgását, t2 ideig pedig kisebb, azaz t2 ideig lassítja. Természetesen t1+t2=T, ahol T a rezgés periódusideje. Tegyük fel továbbá, hogy a kerék forgása már állandósult, (azaz minden T idő alatt ugyanakkora szöggel fordul el).
A t1 és t2 idő alatt bekövetkező perdületváltozások nagysága megegyezik:
rF1t1=rF2t2,
ahol F1 és F2 a lemez gyorsító, ill. lassító ereje:
F1=μ1Fnyomó;F2=μ2Fnyomó.
Itt μ1 az előremozgásra és μ2 a hátramozgásra jellemző súrlódási együttható. A felírt összefüggésből
t1=μ2Tμ1+μ2.(1)
Feltehetjük, hogy a kerék t1 idő alatt bekövetkező sebességváltozása nagy tehetetlensége következtében elhanyagolhatóan kicsi a forgási sebességéhez képest.
 
 

A grafikonon látható a rezgő lemez sebessége vL=Aω0cosω0l, és a kerék kerületi sebessége vK=rω az idő függvényében. Látható, hogy vK=Aω0cos(ω0t1/2). A keresett fordulatszám:
n=ω2π=Aω0cos(ω0t1/2)2πr=Af0rcosπμ2μ1+μ2.