Feladat: 1848. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Törőcsik Jenő 
Füzet: 1983/december, 238. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb változó áram, Önindukció, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/április: 1848. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.


Az I áramerősség változásakor az L önindukciójú tekercsen indukálódó feszültség:
UL=LdIdt.
Mivel a feszültség (és így az áramerősség deriváltja is) csak véges nagy lehet; a tekercsen átfolyó áram nem változhat meg hirtelen.
a) Közvetlenül a kapcsoló zárása után a tekercsen az előző megállapítás miatt még nem folyik áram, így a vele sorbakapcsolt ellenálláson a feszültség: UA=0. A másik két ellenálláson viszont folyik áram. A párhuzamos kapcsolás miatt UA+UL=UB, így UL=U/2.
b) Hosszú idővel a zárás után a tekercs rövidzárként viselkedik. Az A ellenálláson eső feszültség ekkor egyszerűen számolható:
UA=U/3ésUL=0.

c) Közvetlenül a kapcsoló nyitása után a tekercsen átfolyó áram még ugyanannyi, mint a nyitás előtt, ezért az ellenálláson eső feszültség is változatlan (hiszen ez csak ettől az áramtól függött),
UA=U/3.
Az áram most az ALB körben folyik, ezért a B ellenálláson is U/3 a feszültség. Kirchhoff II. törvénye szerint ekkor UL=-2U/3.
A tekercs helyére most tegyünk egy kondenzátort!
 
 

A C kapacitású kondenzátor fegyverzeteire folyó áram :
I=CdUcdt,
ahol Uc a kondenzátoron eső feszültség. Mivel az áram csak véges nagy lehet, ez a feszültség nem változhat meg hirtelen.
 

a) Közvetlenül a kapcsoló zárása után a kondenzátoron még nincs feszültség: az áramkörben rövidzárként viselkedik. Az A ellenálláson eső feszültség: UA=U/3.
b) Elég sok idő után a kondenzátor feltöltődik, nem folyik már áram. Az A ellenállásra ekkor UA=0, a másik kettőre és a kondenzátorra pedig U/2 feszültség esik.
c) Közvetlenül a kapcsoló nyitása után a kondenzátoron a feszültség még U/2. Ez most a sorbakapcsolt A és B ellenálláson oszlik el, ezért UA=U/4.
 

 Törőcsik Jenő (Bp., Fazekas M. Gyak. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés. A legtöbb beküldő a teljes időfüggést leíró differenciálegyenletekkel kívánta megoldani a feladatot, a kérdések megválaszolásához azonban erre nem volt szükség. (Az imént bemutatott gondolatmenet csupán néhány, fejben elvégezhető műveletet tartalmazott.) A helyes megoldásokat természetesen ebben az esetben is elfogadtuk.