Feladat: 1826. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ván Péter 
Füzet: 1983/november, 175. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb folyadék- és gázáramlás, Coriolis-erő, Centrifugális erő, Egyfázisú gépek, Egyenáramú motor, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/január: 1826. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A porszívók motorjai rendszerint soros gerjesztésű (azaz a gerjesztő elektromágnes és a forgórész sorba vannak kapcsolva) kommutátoros motorok. Ezek egyaránt működnek váltó- és egyenáramú meghajtással. Jellemzőjük, hogy forgatónyomatékuk és felvett teljesítményük a fordulatszám növekedésével csökken. Ezt legegyszerűbben egyenáramú meghajtásnál lehet megmutatni. Ekkor ugyanis a motor felvett teljesítménye a következőképpen írható fel:

P=UI=UU-UiR,
ahol U a motorra kapcsolt feszültség, Ui a benne indukált feszültség, R pedig az ohmikus ellenállása. A fordulatszám növekedésével az indukált feszültség nő, a felvett teljesítmény pedig csökken.
Ezek után könnyen válaszolhatunk a feltett kérdésre, hiszen közismert, hogy a porszívó hangja magasabb, vagyis fordulatszáma nagyobb, ha akadályozzuk a levegő szabad áramlását. Ha csak a levegőt szívjuk, a motor alacsonyabb fordulatszámmal működik, tehát ekkor nagyobb a felvett teljesítmény.
Eredményünket fizikailag a következőképpen magyarázhatjuk. A porszívómotor egy középen nyílással rendelkező lemezzel szemben egy tárcsát forgat, amelyen erre merőleges, sugárirányú keskeny lapátok vannak. A tárcsa által megforgatott levegő a centrifugális erő hatására sugár irányban kifelé áramlik, ez eredményezi a szívóhatást (centrifugálszivattyú). Ha akadályozzuk a levegő áramlását, akkor a tárcsa kisebb sebességgel áramló levegőben forog, így a motornak a Coriolis‐erővel szemben végzett munkája lecsökken.
 

 Ván Péter (Kiskunhalas, Szilády Á. Gimn., IV. o. t.)
dolgozata alapján