Feladat: 1820. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Frei Zsolt 
Füzet: 1983/október, 90 - 91. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb elektromos mérőműszerek, Kapacitív ellenállás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/december: 1820. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A fáziskereső egy ködfénylámpából (glimmlámpa, parázsfénylámpa) és egy vele sorba kötött kb. 1 MΩ-os ellenállásból áll. Használatakor az egyik kivezetését a saját testünkön keresztül kötjük össze a földdel, ekkor a másik kivezetéssel érintkező hálózati fázist a lámpa világítása jelzi (1. ábra).

 

1. ábra
 
Az alacsony nyomású gázzal töltött kisülési csőben (ködfénylámpában) két egymástól néhány tized milliméterre levő elektród között történik a ködfénykisülés. Az elektródok között eső feszültség és az átfolyó áram közti kapcsolatot a 2. ábrán láthatjuk. Alacsony feszültségen csak a gázban mindig jelenlevő kisszámú ion végzi az elektromos vezetést (sötétkisülés). Az Ug gyújtási feszültség felett az egyre gyorsabban mozgó töltéshordozók az ütközési ionizáció folytán lavinaszerűen megnövelik a töltéshordozók számát és így a vezetőképességet. Az elektródák anyagának és a töltőgáznak a megfelelő megválasztásával, valamint az elektródák kis távolságával érik el a viszonylag alacsony Ug70 V gyújtási feszültséget.
 

2. ábra
 
A feszültség‐áram karakterisztika jellegzetessége, hogy a ködfénylámpán a működése közben az átfolyó áramtól gyakorlatilag függetlenül Ug feszültség esik, és ha az áramot nem korlátoznánk egy védőellenállással, a hálózati feszültségből maradó kb. 150 V feszültség a fáziskereső használóját érné. Az 1 MΩ-os védőellenállás esetén azonban a 150 V feszültség nagy része ezen az ellenálláson esik, mivel az emberi test ellenállása (néhány kΩ) lényegesen kisebb 1 MΩ-nál. A védőellenállás használatakor az áram már biztosan nem lehet nagyobb 150 V/(1 0MΩ)=0,15 mA-nél. Ez akkora áram, amit az ember még éppen megérez, és körülbelül ennyi át is folyik rajta olyankor, amikor a fáziskeresőt hidegpadlós helyiségben, rosszul szigetelő cipőben használja.
 

Hogyan működik a fáziskereső akkor, amikor szigetelőn állunk? Ilyenkor nyilván nem hanyagolható el a testünk és a föld közti kapacitív kapcsolat. Becsüljük a gumitalpú cipőben álló ember talpa és a padló közötti kapacitást a lemezkondenzátorra vonatkozó formula segítségével! d talpvastagság és A felület esetén (A/d200 cm, a relatív dielektromos állandó kb. 3)
C1εA/d=3ε0200 cm=60 pF.
Ezen kívül a teljes testfelületünk egy kondenzátor fegyverzete. E kondenzátor kapacitásának nagyságrendi becsléséhez a gömbkondenzátorra vonatkozó összefüggést használjuk. Ha a gömb sugarát 30 cm-nek választjuk, akkor
C24πε030 cm=30 pF.Z=12π50 Hz90 pF=30 MΩ.


Az átfolyó áram (elhanyagolva az 1 MΩ-os védőellenállást) pedig 150 V/(30 MΩ) =5μA. A fáziskereső ekkor is működik, így tehát 5μA áram elég a fáziskereső ködfénylámpájának működtetéséhez.
 
 Frei Zsolt (Pécs, Nagy Lajos Gimn., IV. o. t.)