Feladat: 1814. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  K. Kiss Ambrus ,  Kiss András 
Füzet: 1983/május, 234 - 235. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erők forgatónyomatéka, Rugalmas erő, Nehézségi erő, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/december: 1814. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Egy test stabil egyensúlyi helyzetben van, ha helyzetéből kis mértékben kitérítve, visszatér eredeti helyzetébe. Nézzük meg, milyen feltételek mellett tér vissza a rúd a függőleges helyzetbe! Jelöljük a rugók eredeti hosszát h-val, megnyúlásukat az egyensúlyi helyzetben d-vel! (Ha a rugók az egyensúlyi helyzetben össze vannak nyomva, akkor d negatív.) Térítsük ki a rudat eredeti helyzetéből Δα szöggel, ahogy az az ábrán látható!
Igen kis kimozdítás esetén a rugók helyzete még vízszintesnek tekinthető. Megnyúlásuk Δx-szel változik meg, így F1=D(d+Δx) illetve F2=D(d-Δx) nagyságú erővel hatnak a rúdra. A rúdra hat még az mg nehézségi erő, és a csuklóban fellépő erő. A rúd akkor billen vissza eredeti helyzetébe, ha a rá ható erők forgatónyomatéka ezt lehetővé teszi. A rugóerők hatásvonala a forgástengelytől l távolságra van, a nehézségi erő hatásvonala pedig Δx/2 távolságra. Így a visszabillenés feltétele:
D(d+Δx)l-D(d-Δx)l-mgΔx/2>0.
Az egyenlőtlenséget átrendezve a direkciós erőre a következő korlátot kapjuk:
D>mp4l.

 

 K. Kiss Ambrus (Nagykőrös, Arany J. Gimn., II. o. t.)
 

II. megoldás. A virtuális munka elve értelmében egy rendszer akkor van stabil egyensúlyi helyzetben, ha ebből a helyzetből kicsit kitérítve, a rendszer energiája növekszik. Az előző megoldás jelöléseit használva írjuk fel, hogyan változik a rendszer energiája! A rúd függőleges helyzetében a rugók együttes energiája 2(1/2)Dd2, a rúd helyzeti energiája pedig mg(l/2), ha a helyzeti energia nulla szintjét a vízszintes talajhoz rögzítjük. Ha a rudat Δα szöggel kitérítjük, a rugók együttes energiája (1/2)D(d+Δx)2+(1/2)D(d-Δx)2 lesz, a rúd helyzeti energiája pedig mg(1/2-Δy). A stabil egyensúlyi helyzet feltétele az energia növekedése, azaz
2(1/2)Dd2+mg(l/2)<(1/2)D(d+Δx)2+(1/2)D(d-Δx)2+mg(l/2-Δy).

Az ábráról leolvashatók a következő összefüggések:
ΔxlΔα,ΔyΔx2Δα2lΔα2Δα2=l(Δα)24.
Ezeket az összefüggéseket felhasználva az előző egyenlőtlenségből a direkciós erőre ismét az előbbi feltételt kapjuk.
 

 Kiss András (Kőszeg, Jurisich M. Gimn., II. o. t.)