Feladat: 1801. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1983/április, 180 - 181. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkinga, Hajítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/október: 1801. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.


A golyó mozgása két részből tevődik össze: a vályúban történő csúszásból, ill. gördülésből, és az ezt követő ferde hajításból.
A ferde hajítás v0 kezdősebességét az energiamegmaradás tételéből tudjuk kiszámítani. Két esetet különböztethetünk meg: a) a golyó és a vályú fala között nincs súrlódás, b) a golyó tapad a vályúhoz. Az a) esetben a golyó mg(R-h-rcosα) helyzeti energia csökkenése (1/2)mv02 kinetikai energiává alakul át, míg a b) esetben a mozgási energia mellett az (1/2)Θω02 forgási energiát is fedezi. A gömb alak miatt a tehetetlenségi nyomaték Θ=(2/5)mr2, a vályú elhagyásakor a szögsebesség ω0=v0/r (a tiszta, csúszásmentes gördülés miatt). Ezekből az a) esetben
v0=2g(R-h-rcosα),(1a)
a b) esetben
v0=(10/7)g(R-h-rcosα)(1b)
sebesség adódik. Ha a súrlódás nem olyan nagy, hogy a mozgás során végig tudja biztosítani a tapadás feltételét (ami az indításnál triviálisan teljesül), akkor a golyó megcsúszik, és kisebb forgási energiára tesz szert, mint (1/2)Θω02. Ekkor mechanikai energia veszteség lép fel, és a v0 végsebesség az (1a) és az (1b) egyenletekkel megadott értékek közé esik.
A ferde hajítás iránya a vályú megszakítási pontjában húzott érintővel egyezik meg:
cosα=R-hR.(2)
A repülés t ideig tart. Ez alatt vízszintes irányban v0cosα sebességgel s-(R-r)sinα utat tesz meg a test, függőleges irányban pedig -h-rcosα+r utat tesz meg:
s-(R-r)sinα=v0tcosα,(3)-h-rcosα+r=v0tsinα-(1/2)gt2.(4)


A (3), (4) egyenletekből a kérdéses s távolság meghatározható. Ha rh, akkor
s=Rsinα+v02sin2α2g+v0cosαv02sin2αg2+2hg,(5)
ahol v0, ill. α az (1), (2) összefüggésekből számolható.
 

Ha a golyó a ferde hajítás során forog (ω0 szögsebességgel), akkor az s távolság az (5)-beli értéknél a valóságban rövidebb lesz (Magnus-hatás, lásd pl. Budó: Kísérleti Fizika, I. kötet, 278. oldal).