Feladat: 1786. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Fodor Gyula 
Füzet: 1983/február, 92 - 94. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erők forgatónyomatéka, Egyéb párhuzamos erők eredője, Felhajtóerő, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/május: 1786. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Zárjon be a rúd a függőlegessel α szöget, és merüljön x hosszúságú darabja a vízbe. A rúd felezőpontjában támadó G súlyerő a kitérés szögét csökkenteni, a vízbe merülő rész felezőpontjában ható F felhajtóerő pedig növelni igyekszik.
 

1. ábra
 
A felfüggesztési ponton felírt eredő forgatónyomaték (1. ábra):
M=F(l-x/2)sinα-Gl/2sinα,(1)
Írjuk fel a felhajtóerőt (F=Axϱvízg), a súlyerőt (G=Alϱg), valamint a vízbe merülő szakasz hosszát x=l-h/cosα), és helyettesítsük be a forgatónyomaték (1) alatti kifejezésébe:
M=Al2g2{ϱvíz[1-(hlcosα)2]-ϱ}sinα.(2)
Itt A a rúd keresztmetszet‐területét, ϱ a sűrűségét jelenti.
Egyensúly esetén M=0. Ez két módon következhet be.
 

1. sinα=0, azaz a rúd függőleges,
 

2. {ϱvíz[1-(hlcosα)2]-ϱ}=0.
 


Az első eset mindig megoldása a feladatunknak (h-tól függetlenül). A második eset csak akkor következhet be, ha h már kellően kicsivé vált, lévén cosα maximális értéke 1:
h<lϱvíz-ϱϱvíz.(3)
Amíg ez a feltétel nem teljesül, addig a rúd függőleges állású marad, és ez a helyzete stabilis: a forgatónyomaték előjele a kitéréssel ellentétes előjelű [lásd a (2) egyenletet], azaz a pálca visszabillen kis kitérések után egyensúlyi helyzetébe. Ezzel az esettel akkor kell számolnunk, amikor ϱϱvíz, ill. ha ϱ<ϱvíz esetén a vízszint az edényben még nem érte el a (3) feltétellel megadott magasságot.
Mihelyt azonban eléri, a függőleges helyzet mellett egy másik állásban is bekövetkezhet az egyensúly (2. eset), amelyhez tartozó dőlésszögre
cosα=hlϱvízϱvíz-ϱ,(4)
és a vízbe merülő szakasz hossza
x=l-hcosα=l(1-ϱvíz-ϱϱvíz)


azaz független a h-tól. Most a függőleges rúdállás labilis egyensúlyi helyzetű [a (2) egyenletben az α=0 hely környezetében a sinαα együtthatója pozitív, így a forgatónyomaték tovább billenti a rudat az egyensúlyi helyzetből való kicsiny kitérés után], míg a ferde rúdhelyzet stabilis. A 2. ábrán szemléltetjük a rúd vízbe merülő részének hosszát h függvényében. Szaggatottan a labilis egyensúlyi állapothoz tartozó viszonyokat ábrázoltuk.
 
a)
 
b)
2. ábra

 
 Fodor Gyula (Bp., Móricz Zs. Gimn., II. o. t.)
 dolgozata alapján