Feladat: 1776. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1983/február, 87. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szabadesés, Közegellenállás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/április: 1776. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A "normális'' körülmények között szakadékba eső Trabant sebességét a közegellenállás korlátozza. A közegellenállást meghatározó tényezők nagy sebességnél a közeg ‐ jelen esetben a levegő ‐ sűrűsége, a homlokfelület nagysága, az ún. alaktényező és a sebesség négyzete. A maximális elérhető sebességnél a nehézségi erő megegyezik a közegellenállási erővel:

mg=kAhomlokϱvmax2.
A gyári adatok alapján egy megterhelt Trabant tömege 900 kg körüli. A homlokfelület nagysága 2 m2. A levegő sűrűsége 1,23kg/m3. A k alaktényező jó alakú kocsikra 0,2-0,25 körüli érték, Trabantra kb. 0,3-0,35. (Feltesszük, hogy a Trabant orral lefelé esik.) Ezekből az adatokból a maximális sebesség
vmax300-350 km/h.
Látszik, hogy a Trabant valószínűleg képtelen 400 km/h sebesség elérésére, kivéve egészen különleges körülményeket(nagyon erősen megterhelt kocsi).
 
Megjegyzések. 1. Ilyen különleges körülmény a több dolgozatban említett hátszél, ill. "felszél''. Belátható, hogy ez pontosan a szélsebességgel növeli meg a maximális sebességet.
2. Többen elhanyagolták a közegellenállást, és kételkedtek a megfelelően mély (620 m) szakadék földi létében. Bár a közegellenállást elhanyagoló megoldásokat nem fogadtuk el, megemlíthető, hogy pl. a Grand Canyon mélysége néhol az 1000 - 1200 métert is eléri.