Feladat: 1764. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bognár György ,  Danyi Pál ,  Károlyi Gyula ,  Megyesi Gábor ,  Náray Miklós ,  Szállási Zoltán 
Füzet: 1982/november, 176 - 178. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Lencserendszerek, Mikroszkóp, Távcsövek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/február: 1764. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tekintsük az 1. ábrán vázolt esetet!

 

1. ábra
 

Az 1. lencse által alkotott képet a 2. lencse újból leképezi. Az ismert lencse-törvény szerint
(1/f)=(1/t)+(1/k'),(1a)
(1/f)=(1/t')+(1/k),(1b)
valamint az ábráról leolvasható, hogy
k'+t'=d.(1c)
Az (1a)‐(1c) egyenletekből k'-t és t'-t kiküszöbölve kapjuk:
[k-f(d-f)d-2f][t-f(d-f)d-2f]=(f2d-2f)2.(2a)
Ha az 1. ábrán vázolt helyzettel ellentétben k'>d, akkor K' (az első lencse által a tárgyról kapott kép) a 2. lencse számára virtuális tárgy. Egyszerűen végiggondolható azonban, hogy k és t között ebben az esetben is a (2a) összefüggés érvényes. Ezzel a feladat első részét megoldottuk.
Vizsgáljuk meg ezután a kétlencsés rendszerünk leképezését leíró (2a) egyenletet! Leolvasható, hogy t= esetén
k=f(d-f)d-2f,(3a)
k= esetén pedig
t=f(d-f)d-2f,(3b)
vagyis az optikai tengellyel párhuzamos fénysugarak (vagy meghosszabbításaik) a rendszer (3a), (3b) által jellemzett F, ill. F' fókuszpontján haladnak át (2. ábra).
 

2. ábra
 
A (2a) képletet egyszerűbb alakra hozhatjuk, ha bevezetjük a következő jelöléseket:
τ=t-fdd-2f,(4a)
κ=k-fdd-2f,(4b)
φ=-f2d-2f.(4c)
Ezeket (2a)-ba helyettesítve kapjuk (Newton-formula):
(τ-φ)(κ-φ)=φ2,(2b)
vagy másképpen:
(1/τ)+(1/κ)=(1/φ).(2c)
Látjuk tehát, hogy ha a tárgy- és képtávolságot (valamint a φ fókusz-távolságot) az optikai tengely H(t=fdd-2f), ill. H'(k=fdd-2f) főpontjain átmenő, az optikai tengelyre merőleges h, ill. h' fősíkoktól mérjük (2. ábra), akkor optikai rendszerünk, viselkedését a vékony lencséknél megismert, (1a) alakú egyszerű (2c) egyenlet írja le. [L. Az optikai feladatok megoldásáról c. cikket, KML 64. (1982) 33. oldal.]
A fősíkok használatával a képszerkesztés is nagyon hasonló a vékony lencsénél megszokotthoz, ezt illusztrálja a három fő sugármenet felhasználásával a 2. ábra.
 

3. ábra
 

Egy vékony lencse képalkotását tekinthetjük át a 3. ábrán, amelyen a koordináta-tengelyek és a velük 45-os szöget bezáró, az origón átmenő egyenesek által határolt síknyolcadokban futó görbe szakaszokhoz tartozó kép jellemzőit tüntettük fel. (Az adott lenesére vonatkozó adatokat f0, k0, t0-lal jelöltük.)
Bár formailag (2c) is egy vékony lencse leképezését írja le, lényeges különbség az, hogy κ<0(τ<0) nem feltétlenül virtuális (ernyőn fel nem fogható) képet (tárgyat) jelent, hanem csak azt, hogy a kép (tárgy) a fősík mögött van. (Egy ideális vékony lencse két fősíkja egybeesik.) Hogy egy adott κ (ill. τ) értékhez tartozó kép (ill. tárgy) látszólagos vagy sem, azt k (ill. t) előjelének a (4a), (4b) alapján történő vizsgálatával dönthetjük el.
A 4., 5., 6., 7. ábrán a d paraméter különböző értékei mellett ábrázoltuk kétlencsés rendszerünk esetében az összetartozó tárgy- és képtávolságokat mind a (τ;κ) [(2c) egyenlet)], mind pedig a (t;k) [(2a) egyenlet)] koordináta-rendszerben. [A két koordináta-rendszer egymáshoz viszonyított helyzetét a (4a), (4b) egyenletek jellemzik.]
Az ábrákról k és t előjelét leolvasva adódik, hogy a kép, ill. tárgy valódi vagy virtuális-e. A 3. ábra alapján a keletkező kép állását határozhatjuk meg.
 

4. ábra
 
 

5. ábra
 
 

6. ábra
 
 

7. ábra
 
Az ábrákra az egyes görbeszakaszok mellé odaírtuk a keletkező kép jellemzőit. Külön érdemes szólni a d=2f esetről (7. ábra). Az így felépített kétlencsés rendszer az ún. Kepler-távcső. Ennek a rendszernek a fókuszpontjai és fősíkjai a végtelenben vannak, és ‐ pl. képszerkesztéssel ‐ könnyen belátható, hogy mindig fordított állású és ‐ esetünkben ‐ 1:1 nagyítású képet kapunk.
Végül d=0 esetén egy közönséges f/2 gyújtótávolságú vékony lencsét kapunk, amelynek képalkotása jól ismert.