Feladat: 1763. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Cserei Ferenc ,  Szakács Tamás 
Füzet: 1982/november, 175 - 176. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Lencserendszerek, Mikroszkóp, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/február: 1763. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy mikroszkóp szögnagyításán azt a számot értjük, amely megmutatja: hányszor nagyobb látószög alatt látunk egy tárgyat a mikroszkópon keresztül nézve, mint ha szabad szemmel a tisztánlátás távolságából nézzük. Feltéve, hogy a szemünkbe a mikroszkópból párhuzamos fénysugarak érkeznek, a szögnagyításra vonatkozó összefüggés (amelynek a levezetése a tagozatos tankönyvben megtalálható):

Nszög=dl/(f1f2),
ahol d a tisztánlátás távolsága (általában d=25 cm), l a mikroszkóp optikai tubushossza, azaz a két lencse egymás felé eső fókuszainak egymástól való távolsága, f1 és f2 a lencsék fókusztávolságai.
Az összefüggést felhasználva adatainkkal l=16 cm-t kapunk, így a lencséket l+f1+f2=21 cm távolságra kell elhelyeznünk egymástól.
Beszélhetünk a mikroszkóp nagyításáról olyan értelemben, hogy a tárgynak hányszorosa a látott látszólagos kép. Ez csak akkor értelmes, ha a szemünkbe nem párhuzamos fénysugarak érkeznek, azaz a kép meghatározott távolságra keletkezik az okulártól. Célszerű ezt a távolságot d-nek választani.
Válasszuk tárgylencsének az f1=1 cm fókusztávolságú lencsét. Ekkor a két lencsére vonatkozó leképezési törvények mellett a következőket írhatjuk fel:
N=K/T=(d/t2)(k1/t1)ésl+f1+f2=k1+t2.
E négy egyenletből álló egyenletrendszert N-re megoldva:
N=ld-lf2-f22f1f2,innenl=Nf1f2+f22d-f2.
Adatainkat behelyettesítve (d=-25  cm, N=-100, mert látszólagos a kép) l=13,24  cm, így a lencséket egymástól l+f1+f2=18,24  cm-re kell elhelyezni.
 

 Cserei Ferenc (Budapest, Kaffka M. Gimn., IV. o. t.)
 Szakács Tamás (Salgótarján, Bolyai J. Gimn., III. o. t.)
 dolgozata alapján