Feladat: 1748. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Szállási Zoltán 
Füzet: 1982/április, 186 - 188. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Coulomb-törvény, Megosztás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/december: 1748. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.


Először oldjunk meg egy egyszerűbb feladatot: "Egy végtelen kiterjedésű, földelt sík fémlemeztől d távolságra q nagyságú ponttöltést helyezünk el (1. ábra). Mekkora erő hat a töltésre?''

 
1. ábra

A két test között vonzóerő hat, mivel a fémlemez felületén a q töltés előjelével ellentétes előjelű indukált töltések jelennek meg (elektromos megosztás jelensége). A fémlemez felületén a töltéssűrűséget az határozza meg, hogy a fémlemez minden pontja azonos potenciálon van. Ez azért van így, mert a fémben szabad töltéshordozók vannak (elektronok), amelyek a fém belsejében a térerősség hatására gyorsulni kezdenek. Addig mozognak, amíg olyan tér nem alakul ki, amelynek erőssége a fémben mindenütt nulla, és a térerősségnek a fém felületén sincs a felülettel párhuzamos összetevője. Így a fém minden pontjában a potenciál azonos, másképpen szólva az erővonalak merőlegesen érik el a fém felületét. Vékony fémlemezek esetében azt szokás mondani, hogy a fém ekvipotenciális felület. Esetünkben a fémlemez földelt, így potenciálja nulla.
A fém felületén összegyűlt megosztott töltések összege éppen a q töltés mínusz egyszerese, azaz minden, a q ponttöltésből kiinduló erővonal a fémlemezen végződik. Ha meg tudjuk határozni a fémlemezen felhalmozott (egyelőre ismeretlen eloszlású) -q töltés terének térerősségét a q töltés helyén, akkor a keresett erőt is megkapjuk.
Ezt a töltéselrendezést azonban közvetlenül nagyon nehéz kiszámítani. A 1739. feladat megoldásában (l. a 181. oldalt) azonban láttuk, hogy az egymástól 2d távolságra levő +q és -q ponttöltés között elhelyezkedő szimmetriasík éppen a nulla potenciálú ekvipotenciális felület, azaz ezen felületet minden erővonal merőlegesen metsz. Így, ha a két töltés közé a tükörsík helyére vékony, végtelen kiterjedésű sík fémlemezt helyezünk, a fémlemez belsejében a térerősség nulla, a fémlemezen kívüli tér pedig változatlan lesz. Az erővonalképet és a felületen megjelenő indukált (megosztott) töltéseket szemlélteti a 2a és 2b ábra a fémlemez behelyezése előtt és után.

 
2. ábra

Ha a 2b ábrán látható elrendezést a fémlemez középsíkja mentén kettévágjuk, megkapjuk az abban a feladatban keresett erővonalképet, amely az 1. ábra elrendezésének felel meg (3. ábra).

 
3. ábra
Ez a tér kielégíti azt a feltételt, hogy a fémlemez ekvipotenciális legyen, vagy más szóval azt, hogy az erővonalak merőlegesen érjék el a fém felületét. A fémlemezen levő töltések eloszlását is megkaphatjuk ebből a képből, de arra a kérdésre, hogy mekkora erő hat a q töltésre, a megosztással kialakult töltéseloszlás pontos ismerete nélkül is felelhetünk. A q nagyságú töltésre a fémlemez által ható erő megegyezik a -q nagyságú töltés által a q nagyságú töltésre ható erővel, azaz
F=14πε0q24d2,
ahol ε0 a vákuum dielektromos állandója, az erő pedig vonzó irányú.
A most bemutatott tükrözéses módszer segítségével oldhatjuk meg a feladatban kitűzött problémát is. Keressünk olyan töltéselrendezéseket, amelyeknek a nulla potenciálhoz tartozó ekvipotenciális felülete éppen a két fémlemeznek megfelelő, egymásra merőleges sík. Mivel a megosztott töltések összege éppen -q, a "tükörtöltések'' összege is -q kell, hogy legyen, mivel az eredeti q töltés térnegyedében ezek terével helyettesítjük a fémlemezen levő töltések terét. Tükrözzük a két síkon a q nagyságú töltést. Az így kapott két -q nagyságú töltést még ki kell egészítenünk a két -q nagyságú töltés továbbtükrözésével kapott +q töltéssel (4. ábra).

 
4. ábra

Az így kapott három tükörtöltés összege most valóban -q, még és az is teljesül, hogy ennek a négy töltésnek a nulla potenciálhoz tartozó ekvipotenciális felülete éppen a kívánt két, egymásra merőleges sík. Így q a töltésre ható kérdéses erő egyenlő a három tükörtöltés által kifejtett erők eredőjével.

 
5. ábra
Az 5. ábra jelölései szerint
F1=14πε0q24a2;F2=14πε0q24b2;F3=14πε0q24(a2+b2),


azaz a q töltésre ható eredő erő vízszintes összetevője:
Fv=F2-F3ba2+b2=q216πε0(1b2-b(a2+b2)3/2);
a függőleges összetevője:
Ff=F1-F3aa2+b2=q216πε0(1a2-a(a2+b2)3/2).

 
  Szállási Zoltán (Esztergom, Dobó K. Gimn., IV. o. t.)