Feladat: 1747. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Molnár Zoltán ,  Nagy Róbert ,  Szekanecz Zoltán 
Füzet: 1982/május, 235 - 237. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gyűjtőlencse, Geometriai szerkesztések alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/december: 1747. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Mivel a leképezésnél valódi fordított állású kép keletkezett, a lencse csak gyűjtőlencse lehet.


Az A pontból A'-be, illetve a B pontból B'-be törés nélkül haladó fénysugarak a lencse középpontján haladnak át (1. ábra), metszéspontjukat jelöljük O-val, ami a lencse tengelyének és az optikai tengelynek egyaránt pontja.
 

1. ábra

Most lássuk be, hogy az AB pontokat összekötő egyenes és az A'B' pontokat összekötő egyenes a lencse tengelyén metszi egymást. Vizsgáljuk a BA irányú fénysugár útját ! Mivel ez átmegy az A és B ponton, azért a lencsén megtörve A'-n és B'-n is át kell haladnia. Így az A, B pontokat összekötő egyenes és az A', B' pontokat összekötő egyenes valóban a lencse tengelyén metszi egymást. Jelöljük a metszéspontot P-vel. Tehát OP egyenese a lencse tengelye. Az optikai tengelyt most már megkapjuk, ha erre a tengelyre merőlegest állítunk az O pontban. Ha ezután a B pontból induló, optikai tengellyel párhuzamos fénysugár útját vizsgáljuk, annak át kell mennie a B' ponton, valamint a fókuszponton. Ha tehát a B pontból a PO egyenesre bocsátott merőleges T talppontját összekötjük B'-vel, akkor az összekötő egyenes és az optikai tengely metszéspontja adja a lencse egyik fókuszpontját, F1-et. A másik fókuszpont ennek O-ra való tükrözésével adódik.
 

 Szekanecz Zoltán (Debrecen, KLTE Gyak. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés. Geometriai meggondolásokkal is igazolhatjuk, hogy az AB és az A'B' egyenes a lencse tengelyén metszi egymást. Tegyük fel ugyanis, hogy a lencse tengelyét az AB egyenes a P pontban, az A'B' egyenes pedig a P' pontban metszi. Tekintsük a 2. ábrát !
 

2. ábra

Vizsgáljuk az AB tárgy helyett az AA1, BB1 tárgyakat, jelölje ezek nagyságát T1, illetve T2, képeik nagyságát K1, K2. A megfelelő tárgy-, illetve képtávolságok legyenek t1, t2, k1, k2, a lencse fókusztávolsága f. Legyen azAB egyenesnek az optikai tengellyel alkotott metszéspontja C, az A'B' egyenesnek az optikai tengellyel alkotott metszéspontja pedig C'. A 2. ábráról könnyen látható, hogy a CA1A, CB1B, COP háromszögek hasonlóak, így megfelelő oldalaik aránya egyenlő, azaz
(CA1¯)/(A1A¯)=(CB1¯)/(B1B¯)=(CO¯)/(OP¯).
Beírva a tárgytávolságokat és tárgynagyságokat, kapjuk:
t2-t1-CA¯1T2=CA¯1T1,ésCA¯1T1=CA¯1+t1OP¯.
Innen OP¯-t kifejezve:
OP¯=T2t1+T1t2t2-t1.(1)
Ugyanilyen meggondolás alapján a C'A'1A', C'B'1B', C'OP' háromszögek hasonlóak, így
C'A'1¯A'1A'¯=C'B'1¯B'1B'¯=C'O¯OP'¯.
Itt a képtávolságokat, ill. képnagyságokat írjuk be, amivel
k1-k2-C'B'1¯K1=C'B'1¯K2ésC'B'1¯K2=C'B'1¯+k2OP'¯.
Innen
OP'¯=K1k2+K2k1k1-k2.(2)
Tudjuk, hogy Ki/Ti=ki/ti, illetve (1/f)=(1/ki)+(1/ti)i=1,2-re. Ebből átrendezéssel adódik, hogy
ki=ftiti-f,illetveKi=Tifti-f.
Ezt (2)-be helyettesítve:
OP'¯=T2t1f2+T1t2f2(t1-f)(t2-f)-t2ft2-f+t1ft1-f=T1t2+T2t1t2-t1
adódik, amely megegyezik az (1) kifejezéssel. Tehát OP¯=OP'¯, azaz P=P', vagyis az A, B pontokat és az A', B' pontokat összekötő egyenes valóban a lencse tengelyén metszi egymást.
 

 Nagy Róbert (Győr, Révai M. Gimn., IV. o. t.)
 

II. megoldás. Szerkesszük meg először az I. megoldásban elmondottak alapján a lencse tengelyének és az optikai tengelynek a metszéspontját, O-t.
 

3. ábra

Tudjuk, hogy a gyűjtőlencse a végtelen távoli pontból párhuzamosan érkező fénysugarakat a fókuszpont síkjában gyűjti össze, valamint az AB fénysugár a lencsén áthaladva az A'B' irányban folytatja útját. Válasszuk most az AB egyenessel párhuzamos, O-n átmenő fénysugarat. Mivel ez a lencse középpontján halad át, egyenesen folytatja útját. Az előzőek szerint ennek a fénysugárnak az A'B' egyenessel alkotott metszéspontja a fókuszpont síkjába esik. Legyen ez a pont Q1. Ha most ugyanezt megnézzük az A'B' irányú és a vele párhuzamos, O-n átmenő fénysugárra, az utóbbi fénysugár és az AB egyenes metszéspontja, Q2 a másik fókusztpont síkjába kell, hogy essék (3. ábra). A két fókuszsík a lencse tengelyétől egyenlő távolságra, a lencse tengelyével párhuzamosan helyezkedik el, így Q1Q2¯ felezőpontja, F, rajta kell, hogy legyen a lencse tengelyén. F-et O-val összekötve megkapjuk a lencse tengelyét, majd ebből az optikai tengelyt. Az optikai tengelyre Q1- től, ill. Q2-től bocsátott merőlegesek talppontjai pedig meghatározzák a lencse fókuszpontjait, F1-et és F2-t.
 

 Molnár Zoltán (Nagykőrös, Arany J. Gimn., IV. o. t.)