Feladat: 1739. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Drávucz Katalin 
Füzet: 1982/április, 181 - 184. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Coulomb-potenciál, Coulomb-energia, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/november: 1739. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mielőtt a feladat megoldásához kezdenénk, vizsgáljuk meg egy q ponttöltés ekvipotenciális felületeit. Tegyük fel, hogy a térben ezen ponttöltésen kívül más nincs is, azaz a töltés környezete vákuum. A potenciál a töltéstől r távolságra

U(r)=14πε0qr,
ahol ε0 a vákuum dielektromos állandója. Az ekvipotenciális felület egyenlete
U(r)=állandó
amiből az
r=állandó
feltétel adódik, ami egy olyan r sugarú gömb egyenlete, amelynek középpontjában van a töltés. Így a ponttöltés valamennyi ekvipotenciális felülete gömbfelület.
Vizsgáljuk most a feladat szerinti elrendezést!

 
1. ábra

Tegyük fel, hogy ezeket a töltéseket is vákuum veszi körül. Jelöljük a P1 és P2 pontok közti távolságot 2a-val és válasszuk úgy derékszögű koordináta-rendszerünket, hogy P1 koordinátái legyenek (-a,0,0), P2 -é pedig (a,0,0). Mivel az x tengely körül megforgatva a rendszert, az elrendezés mindig önmagába megy át, ezért elegendő az x-y sík szemléltetése, az y-z síkban minden felület metszete kör. Egy P(x,y) pontban a potenciál (l. az 1. ábrát):
U(x,y)=14πε0q1r1+14πε0q2r2=14πε0(q1(x+a)2+y2+q2(x-a)2+y2).
Vezessük be a következő jelölést: q1=q;q2=kq. Ekkor az ekvipotenciális felület x-y síkkal való metszetének egyenlete:
1(x+a)2+y2+k(x-a)2+y2=C,(1)
ahol C állandó, arányos az U potenciállal.
Vizsgáljuk meg, hogy milyen felületeket kapunk néhány speciális esetben.
a) Legyen x-aa, ya, vagyis vizsgáljuk az ekvipotenciális felületeket a P2 pont közelében. Ez azt jelenti, hogy x értéke közelítőleg a, x+a értéke közelítőleg 2a, y pedig 2a mellett is elhanyagolhatóan kicsiny. Így az (1) egyenlet így írható:
12a+k(x-a)2+y2=C.(2)
Mivel a bal oldal első tagja a feltételeink miatt jóval kisebb a második tagnál, ezért (2) helyett
k(x-a)2+y2=C
írható, ami az
(x-a)2+y2=állandó
alakra hozható. Ez egy kör egyenlete, amelynek a középpontja a P2 pont. Így biztosan vannak olyan ekvipotenciális felületek a P2 pont körül (és hasonló módon belátható, hogy a P1 pont körül is), amelyeknek az alakja gömb, mintha a másik töltés ott sem lenne, azonban ezen felületek sugara jóval kisebb, mint a. Ez érthető is, hiszen egy ponttöltéshez nagyon közel a tér többi töltésének hatása elhanyagolhatóan kicsi a ponttöltés saját teréhez képest (a Coulomb-erő a távolság négyzetével fordítottan arányos).
b) Legyen k<0, azaz a két töltés legyen ellenkező előjelű. Keressük a nulla potenciálhoz tartozó ekvipotenciális felületet! (1) most a következőképpen alakul:
1(x+a)2+y2=-k(x-y)2+y2.
(k negatív, így mindkét oldal pozitív.) Az egyenlet reciprokát véve, négyzetre emelés és rendezés után kapjuk, hogy
k2[(x+a)2+y2]=(x-a)2+y2,(3)
ami a következő alakra hozható:
(x+ak2+1k2-1)2+y2=(2kak2-1)2,
ami egy olyan kör egyenlete (ha k-1), amelynek sugara R0=-2kak2-1, középpontja pedig az x tengelyen, az x0=-ak2+1k2-1 koordinátájú pontban van. Ezt a kört láthatjuk a 2. ábrán a k=-2 esetben [x0=-(5/3)a,R0=(4/3)a], k>-1 esetén a kör (gömb) a P2 pontot, vagyis a kisebb abszolút értékű töltést veszi körül.

 
2. ábra

Ha k=-1, akkor a (3) egyenletet nem szabad k2-1-gyel elosztani, helyette (3)-ból
4ax=0,
azaz x=0 adódik. Ez éppen az x-z sík egyenlete. Az ekvipotenciális felület ebben az esetben (a két töltés azonos nagyságú, de ellenkező előjelű) tehát a P1P2 szakaszt felező, a szakaszra merőleges sík.
c) Legyen k-1. Keressük azt az ekvipotenciális felületet, amely jóval messzebb van a töltésektől, mint azok egymástól (x,ya)! Ekkor az (1) egyenletben x mellett a elhanyagolható:
1x2+y2+kx2+y2=C,
vagyis
x2+y2=(1+kC)2,
ami egy olyan kör egyenlete, amelynek középpontja koordináta-rendszerünk középpontja, azaz a P1P2 szakasz felezőpontja. Így, ha messze vagyunk a töltésektől, a tér már csak az eredő töltést veszi figyelembe, a töltések eloszlásának nincsen hatása az ekvipotenciális felületekre; az ekvipotenciális felületek a töltésektől messze gömbfelületek.
Mivel az (1) egyenletet általánosan megoldani nem tudjuk, meg kell elégednünk az eddig tárgyalt speciális esetekkel, ezek segítségével azonban közelítőleg mégis meg tudjuk rajzolni az ekvipotenciális felületeket. A 3., 4. és 5. ábrán szaggatott vonallal rajzoltuk ekvipotenciális felületek azon metszésvonalait, amelyeket a megoldásban nem számoltunk ki, amelyek alakját "érzés'' alapján rajzoltuk meg. Segített a rajzolásban az is, hogy az ekvipotenciális felületet mindig merőlegesen metszi a térerősség iránya, azaz az erővonal.

 
3. ábra


 
4. ábra


 
5. ábra

A fentiekből az is egyértelműen látható, hogy minden esetben létezik ekvipotenciális felület, sőt az is igaz, hogy a P1 és P2 pontok kivételével a tér tetszőleges pontjára illeszkedik ekvipotenciális felület.
 

 Drávucz Katalin (Szolnok, Verseghy F. Gimn., IV. o. t.)
dolgozata alapján