Feladat: 1732. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Fehér Mariann 
Füzet: 1982/március, 134 - 135. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Coulomb-potenciál, Coulomb-energia, Munkatétel, Egyéb elektromágneses hullám, Elektromágneses hullámok energiája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/október: 1732. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Írjuk fel az m1 tömegű részecskére az energiamegmaradás törvényét! A két töltés legfeljebb r távolságra közelítheti meg egymást. Ebben a helyzetben az m1 tömegű részecske sebessége nullára csökken, de az elektrosztatikus (potenciális) energiája a kezdeti állapotához képest (kq2/r)-(kq2/d)-vel növekszik. Ez a kezdeti mozgási energiából fedeződik:

(kq2/r)-(kq2/d)=(1/2)m1v2,
ahonnan
r=d1+m1dv22kq2.
Megjegyezzük, hogy az energiamegmaradás tételének felírásánál nem vettünk figyelembe minden energiaféleséget. Az elektrodinamikából tudjuk, hogy a gyorsuló, töltéssel rendelkező részecske maga körül sugárzási teret létesít, és az idő-egység alatt kisugárzott energia (sugárzási teljesítmény)
P=23q2a2c3(1-v2c2)3,
ahol a a részecske gyorsulása (amely a sebességgel ellentétes irányú), c pedig a fénysebesség. Elegendően nagy gyorsulásnál, vagy a fény sebességéhez közeli sebességnél ez az energiaféleség feltétlenül összemérhető a részecske fentebb kifejtett "klasszikus'' energiaformáival. A probléma egzakt megoldása csak a részecskék által keltett elektromágneses tér energetikai viszonyainak figyelembevételével lehetséges.
 

 Fehér Mariann (Kecskemét, Katona J. Gimn., IV. o. t.)
 dolgozata alapján