Feladat: 1725. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Tranta Beáta 
Füzet: 1982/január, 45. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kondenzátorok párhuzamos kapcsolása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/szeptember: 1725. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A töltés megmaradás elve szerint

C1U1±C2U2=(C1+C2)Uk,(1)
ahol C1, C2, U1, U2 a kondenzátorok kapacitásai ill. feszültségei összekapcsolás előtt, Uk pedig az összekapcsolás utáni közös feszültség, a ± előjel a kondenzátorok azonos, ill. különböző polaritású sarkainak összekapcsolását jelzi. Az (1) egyenlet felírásánál felhasználtuk még, hogy két párhuzamosan kapcsolt kondenzátor kapacitásai összeadódnak. Az (1) egyenlet megoldása
C1=C2UkU2U1-Uk.
Behelyettesítve a C2=60μF, Uk=20 V; U1=80 V, U2=16 V értékeket a C11=4μF (azonos polaritás) ill. C12=36μF (ellentétes polaritás) adódik.
 

 Tranta Beáta (Miskolc, Földes F. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés. Többen próbálták a feladatot az energiamegmaradás tétele alapján megoldani. Vegyük azonban észre, hogy a
(1/2)C1U12+(1/2)C2U22=(1/2)(C1+C2)Uk2(2)
egyenlet most nem teljesül; az elektrosztatikus energián kívül más energiákat is figyelembe kell vennünk, mert az elektrosztatikus energia egy része más energiává alakul. Ezt igen könnyen beláthatjuk. Tegyük fel ugyanis, hogy valamely R ellenállású vezető köti össze a két kondenzátort. Az ezen átfolyó töltések Joule‐hőt termelnek az elektrosztatikus energiát részben felhasználva. Ha az összekötő huzal ellenállása 0, akkor igen nagy gyorsulással indulnak meg az elektronok, aminek a következménye, hogy sugározni fognak. Tehát a töltés‐átrendeződés energiát igényel. Formálisan is beláthatjuk ugyanezt. Ha a töltés megmaradást kifejező egyenlet mellett a (2) egyenletet is felírjuk, akkor problémánk túlhatározottá válik. Ugyanis 2 egyenletünk lesz egy ismeretlenre.