Feladat: 1700. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Mandula Gábor 
Füzet: 1981/november, 173 - 174. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletes mozgás (Tömegpont mozgásegyenelete), Egyenletesen változó mozgás (Tömegpont mozgásegyenelete), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/március: 1700. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Vizsgáljuk azt az esetet, amikor a láda a gyorsulással mozog a lejtőn felfelé, ahol a0. Ekkor a ládára ható erőket az ábra szemlélteti.


Legyen a láda tömege m, a húzóerő nagysága F, ennek lejtő irányú komponense Fx, a lejtőre merőleges komponense Fy, az F erő lejtővel bezárt szöge β (l. az ábrát). Írjuk fel a ládára ható lejtő irányú, illetve lejtőre merőleges erők egyensúlyát:
mgsinα+μK+ma=Fx,(1)K+Fy=mgcosα,(2)


ahol K a ládára ható nyomóerő. A (2) egyenletből adódik a
K=mgcosα-Fy0(3)
megkötés. A feladatunk
F=Fx2+Fy2
minimalizálása. (1), (2)-ből Fx-re és Fy-ra kapjuk:
mgsinα+μ(mgcosα-Fy)+ma=Fx.(4)
F akkor minimális, ha négyzete minimális.
F2=[mgsinα+μ(mgcosα-Fy)+ma]2+Fy2==Fy2(1+μ2)-Fy(2μmgsinα+2μ2mgcosα+2μma)+m2g2sin2α++μ2m2g2cos2α+m2a2+2μm2g2sinαcosα+2m2gasinα+2μm2gacosα.


Ez Fy-nak másodfokú függvénye, amelyben a négyzetes tag együtthatója pozitív. Így Fy2 csakugyan felveszi minimumát. Mivel a minimum helye független a konstans tagtól, elég az
Fy2(1+μ2)-Fy(2μmgsinα+2μ2mgcosα+2μma)(5)
kifejezést vizsgálni. Tudjuk, hogy egy parabola minimumhelye gyökhelyeinek számtani közepe. (5) gyökhelyei 0 és
2(μmgsinα+μ2mgcosα+μma)1+μ2,
így a minimumhely
Fy*=μmgsinα+μ2mgcosα+μma1+μ2,
átalakítva
Fy*=μm1+μ2(gsinα+μgcosα+a),
feltéve, hogy teljesül (3), azaz ha (g/μ)(cosα-μsinα)a. (4) alapján
Fx*=m1+μ2(gsinα+μgcosα+a),ígytgβ=μ.
Így F irányának a vízszintessel bezárt szöge γ=α+β=α+arctgμ. Ez akkor jó megoldás, ha γ90. Ez most teljesül, ugyanis ha γ>90, akkor α>90-β adódik, majd mindkét oldal tangensét véve: tgα>ctgβ, innen ctgα<tgβ, ebből pedig cosα-μsinα<0 adódik, de ekkor (g/μ)(cosα-μsinα)<0 lenne, így (g/μ)(cosα-μsinα)a nem teljesülne.
Most vizsgáljuk azt az esetet, amikor a>(g/μ)(cosα-μsinα). Ebben az esetben is teljesülnek az (1), (2) egyenletek, de most a minimális F-et nem tudjuk úgy meghatározni, mint az előbb. Ebben az esetben ugyanis ha az előző módon számolnánk F értékét, azt kapnánk, hogy a láda elhagyja a lejtőt. Az kell tehát, hogy Fymgcosα teljesüljön, és F e mellett a feltétel mellett legyen minimális. Mivel a szóban forgó másodfokú függvény (-,Fy*) intervallumon szigorúan monoton csökken, F akkor lesz minimális, ha Fy-t a lehető legnagyobbnak, tehát mgcosα-nak választjuk. Ekkor pedig Fx=mgsinα+ma adódik, így tgβ=gcosαgsinα+a. Ebben az esetben tehát γ=α+arc  tggcosαgsinα+a, feltéve, hogy γ90. Ez most is teljesül, ami a következő átalakításokból látszik. Ha γ>90, akkor α>90-β, így tgα>ctgβ, de ekkor gsinα>gsinα+a, vagyis 0>a, de feltételünk szerint ez nem lehetséges.
A feladat megoldása tehát tetszőleges a0 esetén:
γ=α+arc  tgμ,ha  (g/μ)(cosα-μsinα)a.
és
γ=α+  arc  tggcosαgsinα+a,ha  (g/μ)(cosα-μsinα)<a.

 
 Mandula Gábor (Budapest, Radnóti M. Gyak. Gimn., II. o. t.)