Feladat: 1698. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Horváth István ,  Hudi István 
Füzet: 1981/november, 171 - 172. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Toroid mágneses tere, Szolenoid mágneses tere, Hosszú egyenes vezető mágneses tere, Kölcsönös indukció, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/február: 1698. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I áram esetén az egyenes tekercs kétféle mágneses teret hoz létre:
belsejében a tekercs tengelyével párhuzamos irányú, homogén, H1=μ0NI/l erősségű teret;
valamint ‐ mivel a benne folyó áramnak van eredő hosszirányú vetülete ‐ egy közel körkörös erővonalakkal jellemezhető külső mágneses teret, amelynek erőssége H2.
Elegendően nagy távolságban a külső tér közelíthető egy hosszú egyenes vezető terével:
H2=μ012πr.
(Az egyenes tekercs sugara A1/π1,8  cm, így az r=20  cm távolságot "elegendően nagynak'' fogjuk tekinteni.)
Az áram növelésével változtatott mágneses tér feszültséget indukál a félkörvezetőből és a féltoroidból álló keretben. Ennek kiszámításához célszerű H1 és H2 fluxusát külön-külön meghatározni.
Az egyenes tekercs belsejében levő tér fluxusa a tekercset körülvevő keretben: Φ1=A1H1. Ez független (az egyszeresen körülvevő) vezető keret konkrét alakjától, hiszen az a tekercsen kívül halad, ahol H1=0.
A H2 erősségű tér fluxusának meghatározásakor azonban lényeges a vezető keret alakja. Az r sugarú, N2 menetszámú, féltoroidban a fluxus: Φ2=N2A2H2(r)=N2A2μ0I2πr, hiszen a körkörös erővonal a féltoroid minden hurkát merőlegesen metszi. A fluxus egy zárt felületre vonatkoztatott mennyiség. A félkörvezető úgy zárja a féltoroidot, hogy a kifeszített felületen további fluxusjárulék nem jön létre, mert a H2 erősségű tér erővonalai a félkörvezető síkját nem metszik.
Az áram növelésével a mágneses tér két összetevőjétől származó fluxusváltozás feszültséget indukál:
|U1|=ΔΦ1Δt=μ0A1N1lΔIΔt,|U2|=ΔΦ2Δt=μ0A2N22πrΔIΔt.


Ha a toroid megfelelő irányban van tekercselve, a két feszültség ellentétes irányú áramot hoz létre a zárt vezetőben. Áram abban az esetben nem folyik, ha |U1|=|U2|, azaz a kérdezett menetszám:
N2=N1A1A22πrl=12566.
Az U1 indukált feszültség szimmetriaokok miatt fele-fele arányban jelentkezik az AB, illetve a BA íven. Így a toroid végpontjain megjelenő feszültség:
UAB=(1/2)U1=(1/2)μ0(A1N1/l)(ΔI/Δt)=31,4μV.
 

 Hudi István (Szeged, Ságvári E. Gyak. Gimn. IV. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. A fenti megoldásban H3 számolásakor feltételeztük, hogy a hosszú tekercs árambevezetései a tekercs hossztengelyének irányában folytatódnak és a kör nagyon messze záródik. H2-t így egy végtelen hosszú egyenes vezető terével közelíthettük. A tekercshez azonban számos más módon is lehet áramot vezetni. Sok helyes megoldás született egy másik (feltételezett) zsinórelrendezésre, amikor is az áramot a tekercs tengelyére merőlegesen, a körvezetőhöz képest szimmetrikusan vezetik be, ugyancsak nagyon hosszú vezetőkön. Ekkor H2 a
μ012πr-  arctg(l/2r)arctg(l/2r)cosφ  dφ
integrálból határozható meg. Mivel ebben az esetben a H3-tól származó indukció kisebb, ahhoz, hogy ne folyjon áram, nagyobb menetszámú féltoroidot kell alkalmazni (N2=14050).
2. Fogalmi problémák származnak abból, hogy nem konzervatív erőtérről lévén szó, a potenciál nincs egyértelműen definiálva. Szigorúan véve az A és B pontok közti potenciálkülönbség UAB=ABE  ds (ahol az integrálási út az A és B pontot összekötő vezetődarabban halad). Ez nullának adódik, tükrözve azt a tényt, hogy a vezetőben töltések halmozódnak fel egy kompenzáló teret kialakítva oly módon, hogy ne folyjék áram az A és B pont között. Az így definiált feszültségre egyben teljesül az Ohm-törvény is, UAB=0, hiszen I=0.
Ugyanakkor, ha az AB pontok közé egy voltmérőt kapcsolunk, akkor az U1/2 elektromotoros erőt a műszer jelezni fogja. Az elrendezés bizonyos vonásaiban hasonló egy egyenletesen változó homogén mágneses térbe helyezett tekercs esetéhez; a tekercs végpontjai között nem folyik áram, de voltmérőt rákapcsolva a végpontokon megjelenő elektromotoros erő mérhető.