Feladat: 1684. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Lugosi Erzsébet 
Füzet: 1981/szeptember, 40 - 42. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb kinematika, Egyenletes körmozgás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/január: 1684. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Rögzítsük a koordináta‐rendszerünket a v=36km/h sebességgel haladó kerékpárhoz. Jelöljük P-vel azt a pontot, ahol a nyílvessző döfi a kerék síkját (1. ábra).

 

1. ábra
 

A nyílvessző áthaladása során a P pont a földhöz képest nyugalomban van, tehát koordináta‐rendszerünkben v sebességgel mozog. Feltesszük, hogy a kilövés helye nincs a kerék síkjában, hiszen ekkor a nyílvessző nem tudna áthaladni a küllők közt. Ha a nyílvessző sebessége u, akkor az áthaladás ideje T=10cm/u függetlenül attól, hogy milyen irányból lőtték ki, ha a kerék szélessége elhanyagolható a nyílvessző hosszához képest. Azt keressük, hogy mekkora a minimális u. Ez ugyanaz, mintha azt keresnénk, mekkora a minimális T. A feladatot a következőképpen fogalmazhatjuk meg. Egy álló középpontú, v;kerületi sebességgel forgó küllős kerék belsejében kell egy v sebességű P pontnak mozognia a lehető leghosszabb ideig úgy, hogy ne messe sem a küllőket, sem a kerék kerületét. A kerék felső felében nem érdemes a megoldást keresnünk, mert a küllők és a P pont szembe mozognak, így hamarabb találkoznak, mint hasonló helyzetben a kerék alsó felén, ahol egy irányban mozognak. Az egyenesnek, amelyen a P pont mozog: a kerék középpontjától mért távolságát jelöljük a-val. Vizsgáljuk most meg, hogy a P pont előtt levő küllő és az egyenes metszéspontja hogyan mozog az egyenesen:
y1=atgα=atgωt.
Ugyanígy felírhatjuk az egyenletet arra a küllőre is, amely 10-kal hátrább van:
y2=atg[ωt-(π/18)].
Egyszerűen felírhatjuk a P pont mozgását is:
y3=vt+k=Rωt+k,
ahol k jelenti azt, hogy a nulladik időpillanatban hol helyezkedik el a P pont. Figyelembe kell vennünk a kerék kerülete szabta határt is. A Pitagorasz‐tételt használva:
y2R2-a2.
Az alatt a T idő alatt, amíg a nyílvessző áthalad a keréken, a következő feltételeknek kell teljesülniük:
y2y3y1és|yi|R2-a2i=1,2,3.
Az yi függvényeket (i=1,2,3) ábrázolva a következőképpen fogalmazhatjuk meg ismét a feladatot. Milyen a, k paraméterek mellett lesz az y1 és y2 görbékkel, valamint az y=±R2-a2 egyenesekkel határolt területnek a leghosszabb metszete az y3 egyenessel. Ha a kicsi, akkor a tartomány erősen görbül, ezért csak rövid v=R,ω meredekségű szakasz húzható bele (1. a 2. ábrát).
 

2. ábra
 

Ha pedig a nagy, akkor a tartományba eső v meredekségű szakasz hosszát az egymástól egyre kisebb távolságra levő határoló egyenesek határozzák meg, a tangens görbét még csak érintenie sem kell (1. a 3. ábrát).
 

3. ábra
 

Leghosszabb tehát akkor lesz a szakasz, ha úgy húzható meg, hogy éppen mindkét tangens görbét érintse.
Jelöljük ennek az egyenletét y3*-gal. A t tengelyt az y2 görbe a Δt=π/18ω pontban metszi. A szimmetria miatt az y3* egyenes az időtengelyt Δt/2-ben, azaz π/(36ω)-ban metszi, azaz
0=Rω(Δt/2)+k.Ebbőlk=Rπ36,teháty3=R(ωt-π36).
Deriváljuk y1-et t szerint: y1=aωcos2ωt Az érintési pontban az y1 görbe meredeksége is Rω lesz. Ezért ha az érintési ponthoz tartozó időt t*-gal jelöljük:
aωcos2ωt*=Rω.(1)
Az érintés miatt a t* időpontban y1=y3*, tehát
atgωt*=R(ωt*-π36).
Az (1) és (2) egyenletekből a-t kiküszöbölve:
Rcos2ωt*tgωt*=R[ωt*-(π/36)],
átalakítva
2cosωt*sinωt*=2[ωt*-(π/36)],
azaz
sin2ωt*-2ωt*+(π/18)=0.
 

Ezt az egyenletet pl. próbálgatással megoldva azt kapjuk, hogy t*=0,0155s (1) felhasználásával a=0,22674. A görbéket felrajzolva a 4. ábrán láthatjuk, hogy az optimális szakasz az y=±R2-a2 egyeneseket eléri, tehát a P pont által megtett út s=2R2-a2=0,392m.
 

4. ábra
 

Felhasználva, hogy T=sv=0,392m10m/s=0,0392s, u=10cm/T=2,55m/s.
A 4. ábráról azt is leolvashatjuk, hogy P pont közvetlenül a kerék kerületét érintve indul, ezután a mögötte levő küllő utoléri, megérinti, majd lemarad, ezután a P pont éri utol az előtte levő küllőt, megérinti, majd lemarad mögötte, végül a kerék kerületét ismét elérve fejezi be a mozgást.
Tehát a nyílvessző minimális sebessége 2,55m/s és a kerék tengelyétől a=22,6cm-rel lejjebb kell belőni közvetlenül a kerék kerülete mellett, és mindegy, hogy milyen irányból lőjük be.  Lugosi Erzsébet
 

Megjegyzés. A hibás dolgozatok oka többnyire az volt, hogy a megoldók nem vették figyelembe, hogy a nyílvessző döféspontja (P pont) mozog a kerékhez képest, azaz az 510. számú gyakorlatot oldották meg.