Feladat: 1683. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Rimóczi Edit 
Füzet: 1981/szeptember, 39 - 40. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Áram hőhatása (Joule-hő), Félvezető dióda, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1980/december: 1683. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
a)
 
b)
 

A dióda a megadott karakterisztika szerint olyan eszköz, amelynek a két vége között 0,6V feszültség van, ha rajta tetszőleges áram folyik, viszont ha 0,6V-nál kisebb feszültség van rajta, akkor lezár, azaz nem folyik áram. Ebből következik, hogy a kondenzátor csak 1,4V-ig tudjuk feltölteni. Ekkor a kondenzátor energiája:
Wc=C(E-UD)22=9,810-7J(1)
ahol E=2V, a telep elektromotoros ereje, UD=0,6V a diódán eső feszültség, C=10-6F a kondenzátor kapacitása, Q=C(E-UD)=1,410-6C a kondenzátor töltése. A diódán i(t) áram folyik át, tehát a Δt idő alatt felszabaduló energia UDi(t)Δt. A kondenzátor teljes feltöltése alatti munkát integrálással határozhatjuk meg:
WD=UDi(t)dt=UDi(t)dt=UDQ=8,410-7J(2)
Látjuk tehát, hogy a diódán felszabaduló hőt az áthaladt Q töltés szabja meg. A telepből kivett energiát hasonló módon határozzuk meg:
WT=AEi(t)dt=Ei(t)dt=EQ=2,810-6J.(3)WT=WD+Wc+WR


energiamérleget felírva, megkapjuk az ellenálláson fejlődő WR hőt. Behelyettesítve az (1), (2) és (3) értékeket WR=9,810-7J adódik, függetlenül R értékétől.
 

 Rimóczi Edit (Kecskemét, Katona J. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés. Bizonyos konvenciók szerint a feladat ábráján a dióda záróirányba van bekötve, azaz a körben a kapcsoló zárása után sem folyik áram. Nyilvánvaló, hogy nem erre a triviális válaszra voltunk kíváncsiak, tehát az ilyen választ adó dolgozatokat nem fogadtuk el.