Feladat: 1679. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Fehér Péter ,  Kuna János 
Füzet: 1981/május, 234 - 238. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körmozgás (Tömegpont mozgásegyenlete), Newton-féle gravitációs erő, Impulzusváltozás törvénye (Pontrendszer impulzusa), Kepler III. törvénye, Kepler I. törvénye, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1980/december: 1679. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A pálya mentén kitett test és az űrhajó mozgása jó közelítéssel felfogható úgy, hogy mindketten azonos pályán mozognak, és erre a mozgásukra szuperponálódva a kölcsönös vonzás hatására egymás felé esnek. Célszerű a relatív mozgásukat a közös súlyponthoz rögzített koordináta-rendszerből vizsgálni. Ebben a koordináta-rendszerben a M tömegű űrhajó nyugvónak tekinthető, hiszen az űrhajó sebessége m/M-szer kisebb, mint a m tömegű kitett tárgyé. Feladatunk tehát az, hogy meghatározzuk, mennyi idő alatt esik rá az R=19 m sugarú űrhajóra a falától h=3 m távolságra levő tárgy. A tárgy gyorsulása az esés közben állandóan változik, célszerű ezért a becsapódás helyét a következő módon meghatározni. Az energiamegmaradás szerint a tárgy sebessége és a faltól való x távolság között az

12mv2=γmM(1R+x-1R+h)(1)
összefüggés áll fenn, azaz
v=2γM(1R+x-1R+h).(2)
Ezt a sebességet állandónak véve, amíg az x (x-Δx)-re csökken, azt találjuk, hogy a faltól x távolságra levő kicsiny Δx hosszúságú szakasz megtételéhez
Δt=Δx[2Mγ(1R+x-1R+h)]1/2(3)
idő szükséges.
Bontsuk fel a (0,h) intervallumot az xi osztópontok segítségével kicsiny, Δxi hosszúságú részekre (i=1,2,...,n), így (3) alapján azt kapjuk, hogy a teljes h távolság befutásához szükséges idő közelítőleg
i=1nΔxi[2Mγ(1R+xi-1R+h)]1/2.
A (0,h) intervallum felosztását minden határon túl finomítva, a fenti összeg határértéke az
0hdx(2γM)1/2(1R+x-1R+h)1/2(4)
integrál, ami pontosan megadja a h távolság megtételéhez szükséges t időt.
Bár az integrál kiszámítható, t nagyságának megbecsüléséhez elegendő, ha a
thvátl(5)
kifejezést használjuk, ahol vátl átlagsebességének a kezdeti 0 és a végső
v=2γM(1R-1R+h)=1,6410-4m/s
számtani közepét vesszük. Így
t2h2Mγ(1R-1R+h)=10,2  óra(7)
adódik. (A pontos érték
t=(2γM)-1/2{[hR(R+h)]1/2+(R+h)3/2arc tgh/R}=10,7  óra).
Ez alatt az idő alatt az űrhajó kereken 6000 km-t tesz meg.
Amikor a "kitett tárgy'' egy űrhajós, aki pisztolyából igen rövid idő alatt mg tömegű vg sebességű gázt lő ki, tömege mg-vel csökken, de mgvg nagyságú impulzusra, azaz
v=mgvgm-mg=0,5  m/s(8)
sebességre tesz szert. Ez a sebesség lényegesen nagyobb, mint az, amelyre a gravitáció gyorsítaná, tehát emellett a v mellett a vonzás miatt fellépő sebességnövekedés elhanyagolható. Ezzel a sebességgel a h=3  m utat 6 s alatt teszi meg az űrhajós. Eközben az űrhajó 9,75 km-t tesz meg.
 

Fehér Péter (Budapest, Kaffka M. Gimn. III. o. t.)

 

II. megoldás. A kitett test becsapódásának az idejét meghatározhatjuk a Kepler-törvények segítségével is. Képzeljük el, hogy a kitett testet egy igen kicsiny, a két test középpontját összekötő egyenesre (AB) merőleges v sebességgel indítjuk! Ekkor a pálya egy nagyon elnyújtott ellipszis lesz, amely a v0 határesetben rázsugorodik az AB¯ szakaszra (l. az 1. ábrát).
 

1. ábra
 

Kepler II. törvénye értelmében a BC¯ szakasz befutásához szükséges idő (t) és a teljes keringési idő (T) aránya megegyezik a vezérsugár által súrolt felület (FABC) és az ellipszis teljes területének (Fell) arányával:
tT=FABCFell.(9)
v0 esetén (9) bal és jobb oldalának határértéke egyenlő. Ebben a határesetben t éppen az általunk meghatározni kívánt becsapódási idő, T pedig az R+h nagytengelyű ellipszisen való keringési idő:
T=2π(R+h2)3γM.(10)

Kérdés azonban, mi a jobb oldal határértéke v0 esetén. Ezt a határértéket az ellipszisek következő tulajdonsága alapján kaphatjuk meg: minden 2a nagytengelyű ellipszis előállítható úgy, hogy egy a sugarú kört az egyik átmérőjére merőlegesen megadott arányban zsugorítunk (2. ábra).
 

2. ábra
 

Ezen zsugorítás közben (mivel csak egy lineáris méretet változtatunk) a területek ugyanilyen arányban változnak:
Fell=λFkör(11)
FABC'=FABC''.(12)
(11) és (12)-ből osztással kapjuk, hogy
FABC'Fell=FABC''Fkör(13)
λ-tól függetlenül, tehát a λ0 esetben is. Így
tT=FABC''Fkör(14)

 

3. ábra
 

(14) jobb oldalát a 3. ábra segítségével könnyen meghatározhatjuk:
φ=arc tgh/R,(15)
FABC''=12R+h2Rh+2φ2ππ(R+h2)2,(16)
Fkör=π(R+h2)2,(17)
és így
t=[hR(R+h)]1/2+(R+h)3/2arc tgh/R(2γM)1/2(18)

 

 Kuna János (Törökszentmiklós, Bercsényi M. Gimn., III. o. t.)
 dolgozata alapján
 
Megjegyzések. 1. Megoldásunk során úgy vettük, hogy az űrhajó a közös súlyponthoz rögzített koordináta-rendszerben áll. Ha figyelembe vesszük, hogy a tömegvonzás őt is gyorsítja, képleteinkben mindenütt M helyébe M+m kerül.
2. Feladatunk megoldásakor lényegesen kihasználtuk, hogy a tárgyat az űrhajó pályája mentén (elé vagy mögé) rakták ki. Ebben és csakis ebben az esetben fogadható el az a közelítés, hogy az űrhajót és a testet pályán tartó Föld hatását nem vesszük figyelembe. Ennek szemléltetésére vizsgáljuk meg, mi történik, ha a testet pl. az űrhajó és a Föld közé tesszük ki! A feladatban megadott sebesség r=γMföldv2=1,57108 m sugarú körpályának felel meg. Tegyük fel, hogy a tárgyat úgy helyezzük ki az r-d (d=22 m) sugarú pályára, hogy a sebessége az új pályasugárnak megfelelő v'v+dv3/(γMföld) legyen. Ha az űrhajó és a kitelt test nem vonzanák egymást, a két test koncentrikus pályán haladna, de a kitett test a saját pályáján dv3/(γMföld)2,410-4 m/s sebességgel gyorsabban futna. Erre a mozgásra szuperponálódik a kölcsönös vonzás hatása. Mivel az ebből eredő sebesség azonos nagyságrendű a két test sebességkülönbségével, azt látjuk, hogy a test ‐ miközben közeledik az űrhajóhoz ‐ egy kicsit (nem elhanyagolható mértékben!) előre is szalad, és az űrhajó felületét nem három méter befutása után éri el.
Más típusú probléma merül fel, ha azt feltételezzük, hogy a kitett test és az űrhajó sebessége az indításkor teljesen azonos. A kisebb sugáron a körpályán maradáshoz szükséges sebesség nagyobb (v'>v), mint amivel a test rendelkezik, így az űrhajó vonzása nélkül a kitett test közeledne a Földhöz, azaz távolodna az űrhajótól. Megvizsgálva a fellépő gyorsulások nagyságrendjét [az űrhajó Föld felé mutató (centripetális) gyorsulásánál a kis test gyorsulása 2γMdr3=4610-9m/s2 értékkel nagyobb], azt találjuk, hogy még az űrhajó vonzása sem elegendő ahhoz, hogy az űrhajó és a kitett test távolodását megakadályozza.
A 2. megjegyzés jól mutatja, hogy milyen gondosan kell eljárnunk, amikor több test egymás gravitációs terében való mozgását vizsgáljuk. Ezért találtuk érdemesnek a probléma részletes tárgyalását közölni, ezt egy külön cikkben találja meg az érdeklődő olvasó (l. a 225. oldalt).