Feladat: 1677. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Szövényi-Lux Mátyás 
Füzet: 1981/szeptember, 37 - 38. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Csúszó súrlódás, Erők forgatónyomatéka, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1980/december: 1677. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.


 

A kockára kötött fonálban az erőt növelve elérhetjük, hogy a kocka megindul.
 

1. ábra
 

A megindulást megelőző pillanatban a kocka még nyugalomban van, az egyensúly egyenletei a következők (jelölések az 1. ábra szerint):
0=mg-N-Fsinα,0=Fcosα-S,0=S(a/2)-N(a/2-x)+F(a/2)cosα-F(a/2)sinα,

ahol az első két egyenlet az erők egyensúlyát fejezi ki, a harmadik a súlypontra vonatkoztatott forgatónyomatékét. x a talaj nyomóereje eredőjének támadási pontjának, és a kocka A élének távolsága. Negyedik egyenletünk szerint az F erő nagyságát tovább növelve a test megmozdul, tegyük fel, hogy megcsúszik:
S=μN,
ha ui. nem csúszik, akkor billen, azt x nagyságából tudhatjuk meg. Négy ismeretlenünk van: F, N, S és μ, ha α-t adottnak vesszük. x-et kifejezve kapjuk:
x=(a/2)(μtg α- 2μ+1).(1)
Feladatunk szerint ha α>30, a kocka csúszik, azaz
0xα,

míg ha α<30, a kocka felborul:
x0;vagyxa.

Ez úgy képzelhető el, ha α=30-ra, x értékére, az (1) egyenlet nullát vagy a-t ad. Az utóbbi csak negatív súrlódási együttható értékeknél adódna, így elképzelhetetlen, az előbbiből pedig
μ=12-tgα=12-(3/2)0,7
adódik, azaz ha μ=0,7, a feladat szerinti dolog megtörténhet: α<30-ra a kocka a talajhoz tapad és az A pont körül fordulva felborul, míg α30-ra a kocka csúszni fog az F erő hatására.
 

Megjegyzés. Annak feltétele, hogy az A pont körül billenjen fel a kocka (határesetben x=0):
μ=12-tg α,
míg annak, hogy a B pont körül (x=a):
μ=-12-tg α,
ami éppen az előző képlet mínusz egyszerese.
 

 

2. ábra
 

Az 12-tg α értékeit ábrázolva α függvényében (2. ábra bal oldalán) megállapíthatjuk, hagy a függvény értéke nemnegatív a (63,43;90) intervallumot kivéve, azaz ha α<63,43, mindig az A pont körül fordul el a kocka, míg ha a példa szövegében α>63,43 szerepelne, a kocka a B pont körül fordulna el.
A 2. ábráról leolvashatóak még a következők: ha a feladat szövegében megadott α értéke nullánál éppen nagyobb lenne, a súrlódási együtthatóra 0,5-nél valamivel nagyobb érték adódna. α-t növelve μ is nő, majd 63,43-nál μ lehet bármekkora, a kocka mindenképpen csúszni fog. Ennél nagyobb α értékekre a B pont körül fog elfordulni a kocka, a feladat azonban szószerint nem teljesíthető, mert kisebb szögeknél csúszik, nagyobbaknál borul a kocka. Ez a helyzet α=90-nál változik, mivel α>90-ra a megoldás elején felírt egyenletek közül az S=μN helyett S=-μN írandó, (1) helyett pedig az
x=(a/2)(-μtgα+1)
összefüggés adódik. A borulás feltételei (a feladat szövegének értelmében):

azApont körül(x=0):μ=(1/tgα)<0,aBpont körül(x=α):μ=-(1/tgα)>0;
azaz az A pont körüli borulás (természetesen) elképzelhetetlen a feladat megoldása ilyen esetben az μ=(-1tg  α) feltételből adódik. Az 2. ábra jobb oldalán ábrázoltuk a -(l/tg  α) függvényt a (90;270) intervallumon. A feladat diszkussziója ezek után már hasonlóan befejezhető.