Feladat: 1660. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bene László ,  Horváth Gábor ,  Kaptás Dénes ,  Krähling János ,  Mocsáry Géza ,  Tarcsay Miklós ,  Várhelyi Tamás 
Füzet: 1981/február, 92 - 94. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Coulomb-törvény, Tömegpont egyensúlya, Egyéb kényszermozgás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1980/szeptember: 1660. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Helyezzük a parabolát egy koordináta‐rendszerbe úgy, hogy az y tengely legyen a parabola tengelye és az x tengely érintse. Ekkor a parabola egyenlete: y=(1/4 cm)x2.
A golyócskára három erő hat: a nehézségi erő, a Coulomb‐erő és a parabola érintőjére merőleges kényszererő.
Geometriából ismeretes, hogy a parabola egy pontjába húzott vezérsugár és ugyanezen ponton átmenő, a tengellyel párhuzamos egyenes azonos szöget zár be a görbe érintőjével, tehát az ábrán α-val jelölt szögek azonosak.


Az egyensúly feltétele, hogy a nehézségi erő és a Coulomb‐erő eredője merőleges legyen a parabola érintőjére, tehát
mgcosα=Fcosα
legyen. Ez az egyenlőség akkor áll fenn, ha mg=F, vagy ha α=90. Az utóbbi eset akkor lehetséges, ha a golyó a (0; 0) koordinátájú pontban van. Most foglalkozzunk az előbbi esettel. A Coulomb törvény segítségével r kiszámítható:
mg=kQ1Q2r2,
azaz
r=kQ1Q2mg.
Felhasználva, hogy y+1 cm=r és hogy y=(1/4 cm)x2, a golyó koordinátáit is megkapjuk:
y=kQ1Q2mg-1cm;x=±4cmkQ1Q2mg-4cm2.
Számadatainkkal: r=5cm, x=±4cm, y±4cm.
A (4; 4) és a (-4; 4) pontokban a golyó stabil egyensúlyi helyzetben van, hiszen ha feljebb, ill. lejjebb csúszik, akkor az F erő csökken, ill. nő, míg a nehézségi erő állandó marad, így az eredő erő lefelé, ill. felfelé fogja mozgatni.
A golyó a (0; 0) pontban labilis egyensúlyi állapotban van, hiszen itt F>mg, ezért innen kimozdítva az eredő erő a parabola szárain felfelé fogja mozgatni.
Vizsgáljuk meg, mi a helyzet tetszőleges töltések esetén. Ha ezek azonos előjelűek, akkor ugyanaz a helyzet, mint
eddig, de most r<1cm nem lehetséges, ezért a két oldalsó egyensúlyi állapot csak
kQ1Q2mg>1cm
esetén valósul meg, és ha kQ1Q2mg1 cm, akkor a (0; 0) pontban lesz csak egyensúlyi helyzet, viszont ez stabilis.
Ha különböző előjelűek a töltések, akkor nyilván csak a (0; 0) pontban van egyensúlyban a golyó, hiszen akkor van legmélyebben és a Q1 töltéshez legközelebb.
Mivel a feladat szövegéből nem derül ki, hogy a parabola szárai felfelé vagy lefelé állnak, vizsgáljuk meg, mi a helyzet az utóbbi esetben. Ha a töltések azonos előjelűek, akkor ugyanaz a helyzet, mint korábban a különböző előjelű töltések esetén, de a (0; 0) hely labilis egyensúlyi állapot. Ha pedig a töltések különböző előjelűek, akkor hasonló lesz a helyzet, mint a megoldás első részében, azzal a különbséggel, hogy -kQ1Q2mg>1 esetén valósul meg a két oldalsó egyensúlyi állapot, amely most labilis lesz, és az origóban lesz a golyó stabil egyensúlyban, valamint -kQ1Q2mg1 esetén csak az origóban lesz egyensúlyban, és ez az állapot labilis lesz.
 

 Horváth Gábor (Kiskunhalas, Szilády Á. Gimn., IV. o. t.)
 

II. megoldás. Vizsgáljuk meg a rendszer energiaviszonyait! A helyzeti energia 0-szintjét a direktrixhez rögzítsük. Ekkor az elektromosan töltött golyócska helyzeti energiája csak r-től függ, és két részből tevődik össze:
E(r)=mgr+kQ1Q2r,aholr1cm.
A golyócska ott lesz egyensúlyban, ahol helyzeti energiájának (legalább lokális) szélsőértéke van.
 

r szerint deriválva kapjuk:
E'(r)=mg-kQ1Q2r2.
E(r)-nek ott lehet szélsőértéke, ahol E'(r)=0 vagy az értelmezési tartomány végpontjában lehet szélsőérték. Az előbbi feltétel így írható:
0=mg-kQ1Q2r2,
innen r-et kifejezve
r=kQ1Q2mg.

Erről könnyen meg lehet mutatni, hogy az adott számadatok esetén minimumhely. Az értelmezési tartomány végpontjában, r=1cm-nél pedig lokális maximum van.
 

Tehát r=1 cm vagy r=kQ1Q2mg esetén lesz a golyó egyensúlyban. A megoldás innen ugyanúgy folytatható, mint az I. megoldás esetében.
 

 Mocsáry Géza (Pannonhalma, Bencés Gimn., IV. o. t.)
 dolgozata alapján