Feladat: 1644. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Horváth Gábor 
Füzet: 1981/január, 39. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Izotermikus állapotváltozás (Boyle--Mariotte-törvény), Telített gőz, Rugalmas erő, Rezgőmozgás (Tömegpont mozgásegyenlete), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1980/április: 1644. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) A dugattyút az A keresztmetszetű, 2l hosszúságú csőben mozdítsuk el x távolságra a középhelyzetéből. A kezdeti p0 nyomás a bal oldali térrészben pb-re csökken, a jobb oldali tartályban pedig pj-re növekszik. A folyamat során a hőmérséklet állandó, ezért a két nyomásértéket a Boyle-Mariotte-törvényből számíthatjuk ki:

pb=p0V0+lAV0+lA+xA,(1)pj=p0V0+lAV0+lA-xA,(2)
ahol V0 a tartály térfogatát jelöli. A dugattyúra ható erő
F=(pb-pj)A,(3)
amiből (1) és (2) felhasználásával kapjuk:
F=-2p0A2V0+lA11-(Av0+lA)2x2x.(4)

Ha csak kis elmozdulást engedünk meg (xl+V0A), akkor ez az erő a kitéréssel egyenesen arányos és ellentétes irányú. Az egyensúlyi helyzetéből kicsit kimozdított dugattyú harmonikus rezgőmozgást végez a középső helyzet körül.
Mivel az xl+V0A=16,2m feltétel nagyon jól teljesül a dugattyú 0,5m-es elmozdítására, ezért gyakorlatilag lineárisan változó erő ellenében történő munkavégzéssel számolhatunk:
W=12Fmaxl=p0Al1+V0Al.(5)
Numerikusan: W=0,96J. A fenti becslés nagyon jónak minősíthető, hiszen az egzakt (4) alatti függvénnyel kiszámolt határozott integrál (W=0lFdx) a mérési hibán belül visszaadja a 0,96J értéket.
b) A saját folyadékjával érintkező gőz nyomása állandó, független a térfogattól. Ha a térfogatnövekedés során mindig marad kevés víz a tartályokban, akkor a csőben levő dugattyú helyzete közömbös, elmozdításához nem szükséges munkát végezni.
 

 Horváth Gábor (Kiskunhalas, Szilády Á. Gimn., III. o. t.)
 dolgozata alapján