Feladat: 1633. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1980/december, 230 - 231. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb gördülés (Gördülés), Tehetetlenségi nyomaték, Egyéb egyenletesen változó mozgás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1980/március: 1633. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 
Az ábra alapján fölírhatjuk a mozgásegyenleteket:
ma=mg-F,(1)Θβ=Fr.(2)


(Θ a korong tehetetlenségi nyomatéka, β a szöggyorsulás.)
Szokásos feltételezni, hogy a fonál tapad a korongra, azaz
a=βr.(3)

 
 

A feladatban megadták m-et, F-et és azt, hogy korongról van szó, azaz Θ-t és így ismeretlenünk csak a és β, vagyis az egyenletrendszer túlhatározott; a megadott adatokkal vagy van megoldása vagy ellentmondásos. A megadott értéket behelyettesítve könnyű megmutatni, hogy ellentmondásos az egyenletrendszerünk. Több megoldás kínálkozik az ellentmondás feloldására. Vizsgáljuk meg ezeket.
 

I. Feltételezzük, hogy nem szokásos korongról van szó, azaz Θ(1/2)mr2. Fejezzük ki Θ-t (1), (2), (3)-ból:
Θ=Fmg-Fmr2.
Behelyettesítve értékeinket, Θ=5mr2 adódik. Nyilvánvaló, hogy olyan m tömegű, r sugarú korong alakú test nincs, aminek ekkora a tehetetlenségi nyomatéka, hiszen még ha a teljes tömeget a kerületen helyezzük el, akkor is csak Θ=mr2 a tehetetlenségi nyomatéka. Ez az út tehát nem járható.
 
II. Tegyük fel, hogy a kötél súlyos és a letekerendő rész tömege elhanyagolható a korongon maradó rész tömegéhez képest, valamint (csak számolási könnyebbség miatt), hogy a korong teljes tömege a kerületen van elhelyezve. Ekkor újra felírhatjuk az (1)‐(3) egyenleteket, csak m helyébe (m+M) kerül, ahol M a kötél tömege, a tehetetlenségi nyomatéknak Θ=(m+M)r2-t veszünk. Az egyenletben most már 3 ismeretlen van, amiket könnyen meghatározhatunk: M=2kg, a=g/2. Ebben az esetben a 2 méteres utat a korong
t=2sa=0,89s
alatt teszi meg.
 
III. Azt is feltételezhetjük, hogy a dinamométert mozgatjuk. Ebben az esetben a (3) egyenlet érvényét veszti, azaz a gyorsulás egyértelműen kiszámítható, és a leérési idő is:
t=2sa=2sg-(F/m)1,6s.