Feladat: 1615. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kolláth Zoltán ,  Szalontai Zoltán ,  Umann Gábor 
Füzet: 1980/szeptember, 43 - 45. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kölcsönös indukció, Önindukció, Transzformátorok (Váltó áramú áramkörök), Soros RLC-kör, Komplex impedancia, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/december: 1615. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat megoldható a transzformátor-egyenletek általános vizsgálatával, ekkor azonban az áramok és feszültségek közötti fázisszögek bonyolult számítására vagy komplex számok használatára van szükség. A megoldás egyszerű és szemléletes, ha alkalmazzuk azt a tételt, amely szerint ,,minden, ideális induktivitásokból (transzformátorokból), kapacitásokból, ellenállásokból és feszültségforrásokból álló, két kivezetéssel rendelkező hálózat helyettesíthető egy megfelelően választott feszültségforrással és egy, vele sorba kapcsolt, megfelelően választott impedanciával''. A tétel bizonyításához a lineáris egyenletrendszerekre vonatkozó matematikai ismeretekre van szükség. A tétel fizikai jelentése az, hogy egy fekete dobozból kivezetett két mérőpontról nem tudjuk eldönteni, hogy az egy bonyolult hálózat két kivezetése, vagy pedig a helyettesítő áramkör két vezetéke‐e.
Esetünkben a helyettesíteni kívánt hálózat a transzformátor és a primer oldalra kapcsolt feszültségforrás. Két speciális esetet vizsgálva meghatározzuk a helyettesítő áramkör elemeit és ezek ismeretében válaszolunk a feltett kérdésre.
Nézzük meg először, mi történik, ha a transzformátort nagyon nagy ellenállással terheljük. A szekunder áram ekkor nulla, és a szekunder feszültség

U2*=U1(L12/L1),
ahol U1 a primer feszültség, L12 és L1 pedig a transzformátor jellemzői. A kimenő feszültség fázisa megegyezik U1 fázisával.
 
 
1. ábra
 

A transzformátort nagyon kis ellenállással terhelve a szekunder feszültség nulla lesz, és a szekunder körben folyó áram
I2*=U1L12ω(L1L2-L122).
Ez az összefüggés az áram es feszültség effektív értékét tartalmazza, és nem mond semmit a közöttük levő fáziskülönbségről. A transzformátorban keltett mágneses fluxus változásaiból megállapítható, hogy az áram és a feszültség között ebben az esetben 90-os fáziskülönbség van és az áram fázisa siet a feszültséghez képest.
Vizsgáljuk meg, hogy milyennek kell lennie a transzformátort helyettesítő áramkörnek (1. ábra). Ha a helyettesítő áramkört nem terheljük, akkor közvetlenül az U0 feszültséget mérjük. Az előbbiek szerint tehát
U0=U2*=U1(L12/L1).
Rövidzár esetén az áram és a feszültség között 90-os fáziskülönbségnek kell lennie, tehát a Z impedancia vagy kapacitás, vagy pedig induktivitás. A fáziskülönbség iránya az induktivitás esetében lesz helyes.
Az induktivitás nagyságát az I rövidzárási áramból határozzuk meg
I=U0/Z=U0/(ωL)=U1(L12/L1)1/(ωL).
Az áramkörök ekvivalenciája miatt azonban I=I2* és ezért
L=L1L2-L122L1.

 
 
2. ábra
 

Az eddigi számítások meghatározták a transzformátor jelleggörbéjének két végpontját (2. ábra). A teljes görbét úgy kapjuk, hogy megnézzük, a helyettesítő áramkört egy ohmos ellenállással terhelve milyen U2...I2 értékek tartoznak össze (3. ábra).
 
 
3. ábra
 


Az áram I2=U01(ωL)2+R2,

a feszültség U2=I2R.

Az R ellenállást kifejezve és átrendezve az
(ωLU0)2I22+(1U0)2U22=1
egyenletet kapjuk, amely egy olyan ellipszis egyenlete, amelynek tengelyei egybeesnek a koordináta‐rendszer tengelyével (2. ábra).