Feladat: 1610. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Alberti Gábor 
Füzet: 1980/szeptember, 39 - 40. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erők forgatónyomatéka, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/december: 1610. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

Egyensúly esetén a rúdra ható erők forgatónyomatékainak eredője nulla. Célszerű a mérlegegyenletet az O forgási pontra felírni, mert ekkor a csuklóban ébredő ismeretlen nagyságú és irányú N erő forgatónyomatéka zérus lesz (l. az 1. ábrát). A G súlyerő karja (1/2)lcosα, az A pontban támadó, kötélirányú Q erő karja pedig OM¯=lcos(α+β). A két erő forgatónyomatékának egyenlőségéből a
QG=cosα2cos(α+β)(1)
összefüggés adódik. A bal oldali (rúd felőli) kötélágnak a függőlegessel bezárt β szöge a geometriai viszonyok figyelembevételével α segítségével kifejezhető (1. ábra).
 
 
1. ábra
 


Mivel
AC¯=(l+s)-lcosα;BC¯=h-lsinα,
így
tgβ=1+(s/l)-cosα(h/l)-sinα.(2)

Ha megengedjük, hogy a rúd a vízszintes helyzet alá is kerülhessen, akkor α=-90 helyzetből kiindulva egyre nagyobb szöget fog a rúd a vízszintessel bezárni növekedő Q terhelés hatására. Kézenfekvő felső korlátot jelent ahhoz  szögértékhez (αmax) tartozó állás, amelynél a rúd és a rúd oldalán levő kötéldarab egy egyenesbe esik:
tgαmax=hl+s.

Az (1) és (2) egyenletek alapján kiszámoltuk a különböző terhelésekhez tartozó α értékeket a h=l=s összefüggést feltételezve (2. ábra). Az ábrázolt függvény (Q/G) esetén szigorúan növekedve tart az αmax36,5 értékhez.
 
 
2. ábra
 

 Alberti Gábor (Budapest, Árpád Gimn., II. o. t.)
 dolgozata alapján