Feladat: 1592. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Borbély Gábor ,  Csató István ,  Csete Lajos ,  Gajdos Sándor ,  Horváth Adorján ,  Horváth Gábor ,  Kolláth Zoltán ,  Strádl János ,  Szállási Zoltán ,  Szalontai Zoltán 
Füzet: 1980/április, 185 - 187. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hídkapcsolás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/szeptember: 1592. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

I. megoldás. Számítsuk ki, hogy mekkora Rx ellenállás esetén folyik át a galvanométeren I erősségű áram! Írjuk fel a Kirchhoff‐törvényeket az ábrán feltüntetett jelölésekkel! A B és a C csomópontra:
I2=I1+I,(1)Ix=I+I3.(2)



 
 
Alkalmazzuk a huroktörvényt a BCAB, BCDB és a DBAKD hurkokra:
IRb+IxRx-I1R=0,(3)IRb-I3R+I2R=0,(4)I2R+I1R=U.(5)


Az egyenletrendszert Rx-re megoldva:
Rx=RU-I(2Rb+R)U+I(2Rb+3R)(6)
A galvanométer akkor nem jelez áramot, ha -I0<I<I0. Mivel a [-I0, I0] intervallumon Rx mint I függvénye szigorúan monoton fogy, azért a -I0<I<I0 feltétel ekvivalens a következővel:
RU-I0(2Rb+R)U+I0(2Rb+3R)<Rx<RU+I0(2Rb+R)U-I0(2Rb+3R),(7)
az adatokat behelyettesítve.
99,56Ω<Rx<100,44Ω.

 Horváth Gábor (Kiskunhalas, Szilády Á. Gimn., III. o. t.)
 

Megjegyzés. Figyelembe véve, hogy a (6) egyenletben az IR-et és IRb-t tartalmazó tagok sokkal kisebbek, mint U, és felhasználva azt az összefüggést, hogy 11+x1-x, x1 esetén Rx a következő alakra hozható:
Rx=R1-(I/U)(2Rb+R)1+(I/U)(2Rb+3R)R[1-(I/U)(2Rb+R)][1-(I/U)(2Rb+3R)]R[1-(I/U)(4Rb+4R).](8)



(A beszorzásnál elhanyagoltuk a másodrendűen kicsi I2-es tagokat.)
Ebben az alakban könnyen felismerhető a feladat fizikai tartalma: a vizsgált hídkapcsolást arra használhatjuk, hogy segítségével eldöntsük, hogy egy ellenállás értéke Rx=100Ω-mal egyenlő-e vagy sem. Az a tartomány, melyben a galvanométer nem jelez áramot, a mérés hibájára jellemző. Ha tehát a galvanométer nem tér ki mérhetően, az ellenállás értéke
Rx=R±R(I0/U)(4Rb+4R)=100Ω±0,44Ω(9)
 Csató István (Mezőtúr, Teleki B. Gimn., IV. o. t.)
 

II. megoldás. A feladat célja annak megállapítása, hogy az ábrán látható elrendezésben mekkora hibával határozható meg az Rx ellenállás. Egy fizikai mennyiség hibáját általában elegendő egy jegy pontossággal megadni, így a feladat pontos megoldása helyett egy durva becslés alkalmazásával is megelégedhetünk.
Ha a galvanométeren I áram folyik keresztül, akkor a B és C pontok közötti feszültségkülönbség IRb. A továbbiakban hanyagoljuk el a galvanométeren átfolyó áramot, és az ABD és ACD ágat tekintsük egyszerű feszültségosztónak. Ekkor az A ponthoz viszonyítva a B pont feszültsége (U/2) a C pont feszültsége URx/(R+Rx).
A B és C pont közötti feszültségkülönbség
U2-URxR+Rx=IRb,(10)
ahonnan
Rx=RU-2IRbU+2IRbR(1-4IURb).(11)

Nem jelez áramot a galvanométer, ha
Rx=R±4R(I0/U)Rb=100Ω±0,4Ω.(12)

Meg kell még vizsgálnunk, hogy mekkora hibát követhettünk el az I áram elhanyagolásával. I-t figyelmen kívül hagyva a B pont feszültsége (A-hoz viszonyítva) U/2. Ha I-t is számításba vesszük, akkor D és B között I-vel nagyobb áram folyik, mint B és A között, így B feszültségére (1) és (5) felhasználásával
I1R=(U/2)-(IR/2)(13)
adódik. Az elkövetett hiba tehát IR/2. Hasonló a C pont feszültségének bizonytalansága, így B és C feszültségkülönbségének számításakor IR nagyságrendű hibát követhettünk el, ami IRb mellett elhanyagolható, ha RbR. Esetünkben Rb=10Ω, tehát a közelítés egy jegy pontossággal helyes eredményt ad. Felfelé kerekítve, az adott elrendezésben Rx 0,5Ω pontossággal határozható meg.
 

 Szállási Zoltán (Esztergom, Dobó K. Gimn., II. o. t.)