Feladat: 1581. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Gézárt József ,  Horváth Gábor ,  Kiss Ernő ,  Nagy Katalin ,  Seregdy Tamás ,  Szaksz Ferenc 
Füzet: 1980/március, 135 - 136. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tapadó súrlódás, Erők forgatónyomatéka, Összetartó erők eredője, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/május: 1581. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 



 
Fordítsuk meg a feladat kérdését és vizsgáljuk meg, hogy legalább mekkora súrlódási együttható szükséges ahhoz, hogy a pálca egy adott helyzetben nyugalomban maradhasson. Ekkor a pálca mindkét végén maximális nagyságú súrlódási erő hat, tehát
μ=S1N1=S2N2=tgγ.(1)

 

 
1. ábra

 


Ne külön a súrlódási erőt és a nyomóerőt vegyük figyelembe, hanem eredőjüket, amely az érintkezési pontban a talajra, ill. a lejtőre bocsátott merőlegessel a pálca mindkét végpontján ugyanakkora γ szöget zár be.
Az egyensúlyi egyenletek az 1. ábra alapján:
F1cos(α+γ)+F2cosγ+Mgsinα-mg=0,(2)F1sin(α+γ)+F2sinγ-Mgcosα=0,(3)mg(l/2)cosβ-F2lcos(β-γ)=0.(4)


Az egyenletrendszerből tgβ kifejezhető:
tgβ=msinα2[msin(α+γ)-Mcosγ]sinγ-ctgγ.(5)
Ábrázoljuk a γ-β összefüggést (2. ábra)! β azt a minimális szöget jelenti, amelynél a pálca már nem csúszik meg. Ha a pálca a vízszintessel bezárt szöge ennél nagyobb, a feladat sztatikailag határozatlan, a két érintkezési pontban γ különböző is lehet, azonos γ szögek feltételezésével csak egy lehetséges helyzetet határozunk meg.
 

 
2. ábra

 

Látható, hogy nagyon kis súrlódási együtthatók (kis γ-k) esetén csak nagyon meredek lejtőnek támasztva marad nyugalomban a pálca. μ=S1/N1=S2/N2=tgγ=0,1, γ5,71 esetén β74,2, tehát legalább 74,2 meredekségű lejtő szükséges ahhoz, hogy a pálca nyugalomban lehessen. β=30-hoz γ8,86, μ0,156 tartozik. Ez az a minimális súrlódási együttható, amelynél a pálca ‐ a lejtővel párhuzamos helyzetben ‐ még nem mozdul meg. Ahhoz, hogy a pálca vízszintes helyzetben se csússzék meg (β=0), γ10,4, μ0,183 szükséges.
 

 Kiss Ernő (Győr, Révai M. Gimn., II. o. t.)
 dolgozata alapján