Feladat: 1578. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bene Gyula ,  Csordás András ,  Horváth István ,  Kaufmann Zoltán ,  Pöltl János Tamás ,  Umann Gábor ,  Várhelyi Tamás 
Füzet: 1980/március, 131 - 132. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Rezgőmozgás (Tömegpont mozgásegyenlete), Newton-féle gravitációs erő, Egyéb erőtörvény, Coulomb-törvény, Energiamegmaradás tétele, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/április: 1578. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A golyó teljes energiája az elektrosztatikus és a rugalmas helyzeti energia és a mozgási energia összege:

E=Eh+Em=kqQa-x+12Dx2+12mv2.(1)


(Q és q ellentétes előjelű, így qQ<0.)
 
 

Ábrázoljuk vázlatosan a helyzeti energiát a golyó helyzete függvényében! A golyó a helyi minimum környezetében végezhet rezgéseket. Adott E teljes energia esetén a rezgés azon a szakaszon történhet, ahol EhE, tehát a mozgási energiára nemnegatív érték adódik. A legnagyobb amplitúdójú rezgés szélső pontjai A és B, a teljes energia ekkor a helyzeti energia helyi maximumának E0 értékével egyenlő.
1. Vizsgáljuk meg először, hogy a paraméterek milyen választása mellett jöhet létre egyáltalán rezgés! A golyóra ható erő két pontban, a helyzeti energia maximumánál (B) és az egyensúlyi helyzetben (C) nullával egyenlő (l. az ábrát).
 
 

F=-dEhdx=-kqQ(a-x)2-Dx=0,(2)
ahonnan
Dx(a-x)2+kqQ=0,(3)Dx3-2Dax2+Da2x+kqQ=0.(3')


Ha D-t csökkentjük, a helyzeti energiát egyre inkább az elektrosztatikus energia határozza meg, kis D-k esetén (DD0) a minimum eltűnik. Határesetben a (3) egyenlet a B és C ponthoz tartozó megoldása egybeesik, tehát a hozzátartozó gyöktényező az egyenlet gyöktényezős alakjában kétszer fordul elő! Ennek következtében ez a gyök a bal oldal deriváltjának is gyöke:
3Dx2-4Dax+Da2=0.(4)
Ez az egyenlet már csak másodfokú, a fizikailag lényeges gyöke a/3. (A második gyök a.) Ha tehát D egy értéke mellett B és C egy pontba esik, ez a pont x=a/3-nál van. A (3) egyenletbe helyettesítve D0 meghatározható:
D0=-274kqQa3.(5)
Rezgés csak akkor jöhet létre, ha D>D0.
A további számítások során harmadfokú egyenletek megoldására lesz szükség. Ez ugyan általános esetben is megtehető, azonban az összefüggések annyira bonyolulttá válnak, hogy taglalásuk gyakorlatilag lehetetlen. Ezért ezután csak azzal a speciális esettel foglalkozunk, amikor D=2D0.
2. Határozzuk meg a maximális amplitúdójú rezgés nyugalmi helyzetét és szélső pontjait! A B és C pontban a golyóra ható erők eredője nulla. A (3) egyenletben D helyére 2D0-at helyettesítve és az x=y+(2a/3) új ismeretlent bevezetve
y3-(a2/3)y=0.(6)
Az egyenlet három gyöke közül yB=0, xB=2a/3 a Q töltéshez közeli szélső pontot határozza meg. y=a(3/3) esetén x>a, ez fizikailag értelmetlen gyök. yC=-a(3/3), xC=a(2-3)/3 a rezgés nyugalmi helyzetét adja.
A rezgés teljes energiájára xB-t (1)-be helyettesítve E0=0 adódik. E>0 esetén a golyó a Q töltésbe zuhan, E(xC)<EE0=0 esetén rezgés alakul ki. A helyzeti energia a másik szélső helyzetben is E0=0, így (1)-ből xA-ra harmadfokú egyenlet adódik. Ennek az egyenletnek xB is (kétszeres) gyöke, így xB gyöktényezőjével osztva az egyenlet fokszáma redukálható és xA könnyen meghatározható, xA=-a/3.
A rezgés teljes amplitúdója tehát xB-xA=a, nyugalmi helyzete xC=a(2-3)/3.
A legnagyobb energiájú "rezgés'' tehát tulajdonképpen nem rezgés, mivel a B pontban levő labilis egyensúlyi helyzetet a golyó egyre csökkenő sebességgel végtelen hosszú idő alatt éri el. E0-nál akármilyen kis értékkel kisebb energiák esetén a rezgésidő természetesen véges.
3. Érdemes meghatározni a nagyon kis amplitúdójú rezgések rezgésidejét. A mozgás ekkor jó közelítéssel harmonikus rezgőmozgásnak tekinthető. Ugyanis az y kitérést xC-től számítva a visszatérítő erő (2) alapján:
F=-kqQ(a-y-xC)2-D(y+xC)=-kqQ[(a-xC)-y]2-D(y+xC)-kqQ(a-xC)2-2(a-xC)y-D(y+xC)=-kqQ(a-xC)2[11-2ya-xC]-D(y+xC)-kqQ(a-xC)2(1+2ya-xC)-D(y+xC)=-kqQ(a-xC)2-DxC-[2kqQ(a-xC)3+D]y.


Az első két tag összege (2) alapján 0, hiszen xC az egyensúlyi helyzet. Így a visszatérítő erő közelítőleg y-nal arányos, az arányossági tényező
D*=D+2kqQ(a-xC)3,
a D=2D0 speciális esetben
D*=2kqQa3(31+3)3+D=-27kqQ2a3(6-33).
A kis amplitúdójú rezgések rezgésideje tehát
T=2πmD*.