Feladat: 1568. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kaffka István 
Füzet: 1980/január, 43 - 45. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szilárd anyagok szerkezete, Szakítószilárdság, Egyéb merev test egyensúlya, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/március: 1568. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 



 
Az erőket akkor tekintjük pozitívnak, ha függőlegesen felfelé mutatnak, a forgatónyomatékokat pedig akkor, ha az óramutató járásával egy irányba forgatnak. Vizsgáljuk a golyó és a tartószerkezet egyensúlyát (1. ábra)! A rendszer akkor van nyugalomban, ha a rúd rá Q erővel és Ql/8 forgatónyomatékkal hat. A szerkezet a rúdra ezért -Q erőt és N=Ql/8 forgatónyomatékot gyakorol. Írjuk fel a rúd egyensúlyi egyenleteit (2. ábra):
F1+F2-Q-G=0
és
F1(l/4)+Q(l/8)+N-F2(l/4)=0,
ahonnan
F1+F2=Q+G2.

 

 
1. ábra

 

 
2. ábra

 

A továbbiakban feltesszük, hogy a tartószerkezet felerősítési helyének méretei elhanyagolhatóak, és ott a rúd szilárdsága nem változott. Felhasználjuk az 1460. feladat megoldásánál levezetett képleteket. Ha az egyensúlyban levő rúd (a bal végétől számítva) hosszú darabjára a súlyerőn kívül F1,...,Fn függőleges hatásvonalú erők és N1,...,Nm forgatónyomatékok hatnak, akkor ennek a darabnak a jobb szélére általánosan
P=G(x/l)-i=1nFi
nyíróerőt és
M=Gx22l-i=1nFiyi-i=1nNi
forgatónyomatékot gyakorol a rúd másik része, ahol yi az Fi erő hatásvonalának a távolsága a vizsgált darab jobb szélétől. Az erő és a forgatónyomaték helyfüggését a 2. ábra alapján könnyen megadhatjuk:
P(x)={G(x/l);0xl/4Gxl-Q+G2;l4x5l8Gxl-Q+G2;5l8x3l4Gxl-G;3l/4xl,
M(x)={Gx22l;-G+Q2(x-l4)0xl/4Gx22l-G+Q2(x-l4);l/4x5l/8Gx22l-G+Q2(x-l4)+Q(x-5l8)+Ql8;Gx22l-G(x-l2);5l/8x3l/4Gx22l-G(x-l2);3l/4xl.

 

 
3. ábra

 

A rúd eltörésének helyét az anyagi minőségtől függően az szabja meg, hogy hol maximális a |P(x)|, ill. az |M(x)| függvény. A 3. ábra a P(x) és az M(x) függvényt ábrázolja olyan esetben, amikor Q elég nagy. Az 1460. feladathoz képest annyiban van változás, hogy tartószerkezet által kifejtett N forgatónyomaték miatt M(x) az x=5l/8 pontban -N nagyságú ugrást szenved.
Ha a nyíróerő növekedése miatt törne el a rúd, akkor ez egyenlő eséllyel bármely alátámasztási pontban bekövetkezhet. Valószínűbb azonban, hogy a törés |M(x)| maximumánál következik be. Vizsgáljuk |M(x)| szélsőértékeit! A 3l/4xl és a 0xl/4 esetekben a függvény független Q-tól. Az l/4x5l/8 tartományban ‐ miként erről deriválással meggyőződhetünk ‐ G/4Q esetén viselkedik M(x) úgy, ahogyan azt ábrázoltuk. Ha ekkor törik el, akkor az az x0=5l/8 helyen történik. Ha G/8<Q<G/4, akkor M(x)-nek az x0=(l/2)[1+(Q/G)] helyen lokális minimuma van, ahol |M(x)| nagyobb, mint bármely más helyen. Ha viszont G/8>Q, akkor az alátámasztási pontokban ébred a legnagyobb belső forgatónyomaték. Ha eltörik a rúd, akkor a tartószerkezetre akasztott golyó nélkül is eltörik.
A megoldás független a tartószerkezet konkrét alakjától, csak a golyón átmenő függőleges egyenes legyen a rögzítési ponttól l/8 távolságra.
 

 Kaffka István (Budapest, Piarista Gimn., II. o. t.)
 dolgozata alapján