Feladat: 1560. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bajnóczy Ildikó ,  Hudi István ,  Jilling Ferenc ,  Károlyi Gyula ,  Kiss Ernő ,  Várhelyi Tamás 
Füzet: 1980/január, 37 - 38. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Izotermikus állapotváltozás (Boyle--Mariotte-törvény), Arkhimédész törvénye, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/február: 1560. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az edény falát igen vékonynak vesszük és az edény súlyától, valamint az edényre ható felhajtóerőtől eltekintünk.

 
 

a) Vizsgáljuk először azt az esetet, amikor az edény teteje még nem merül a folyadék alá (1a ábra). Egyensúly esetén az edény tetejére, ill. a dugattyúra ható erők eredője nulla:
p0A=pA,(1)
pA+F=(p0+γx)A.(2)
Innen az adódik, hogy az edénybe bezárt gáz nyomása ‐ és így térfogata - nem változik, a dugattyú mélysége :
x=F/(γA).(3)

 

 
1. ábra

 

b) Az edény tetejének bemerülése után (1b ábra) az edény tetejére és a dugattyúra vonatkozó egyensúlyi egyenletek:
p0A+γ[x-(V/A)]A=pA,(4)
pA+F=(p0+γx)A.(5)
A bezárt gázra érvényes a Boyle‐Mariotte-törvény :
p0V0=pV.(6)
a (4)‐(6) egyenletekből a dugattyú mélysége:
x=p0V0F-p0γ+FγA.(7)

 

 Károlyi Gyula (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., I. o. t.)
 

Megjegyzés. Az egyensúlyi helyzet stabilitásának vizsgálatához ábrázoljuk az x(F) függvényt (2. ábra)! Amíg az edény teteje a folyadék felszíne alá nem merül, x a dugattyúra ható erővel arányosan nő, így az egyensúlyi helyzet stabil. Az edény teteje akkor éri el a folyadék felszínét, amikor α=V0/A, ahonnan F0=V0γ
 

 
2. ábra

 

Ha az edény teteje a folyadék felszíne alá merül, az edényben levő gáz nyomása (a külső légnyomáson kívül) az edény fölött levő folyadék hidrosztatikai nyomásával is egyensúlyt kell, hogy tartson a (4) egyenletnek megfelelően. A megnövekedett nyomás az edénybe zárt gáz térfogatának csökkenésével jár együtt, tehát csökken az edényre ható felhajtóerő, és így az edény egyensúlyban tartásához szükséges erő is. Így a 2. esetben is
FF0=V0γ.
(A 2. eset egyenleteit F>V0γ esetén formálisan alkalmazva adódik, hogy feltételezésünkkel ellentétben az edény teteje a folyadék felszíne alatt van.)
A (7)-beli függvény F szerinti deriválásával ellenőrizhető, hogy α-nek az F1=v0γp0A helyen minimuma van. Ha F1F0, azaz p0>V0/A, az edényt lefelé húzva egyensúlyban tartásához egyre kisebb erő szükséges ( 2a ábra). A dugattyú bármilyen mélységben egyensúlyban tartható, az F erőt állandóan tartva azonban az egyensúlyi helyzete labilis.
Tegyük föl, hogy F1<F0 (2b ábra). A dugattyút egyensúlyi helyzeteken keresztül lehúzva, majd felengedve x a vastagon kihúzott vonal mentén változik. Húzzuk be ugyanis az edény tetejét a folyadék felszíne alá, majd rögzítsük a dugattyút! Ekkor az edény térfogata hirtelen csökkenni fog, mivel a térfogatcsökkenésből származó belső nyomásnövekedés kisebb, mint az edény tetejére ható hidrosztatikai nyomás növekedése. Hasonlóan a dugattyút felfelé engedve x minimumának elérése után az edény teteje hirtelen a felszín fölé emelkedik. Az F1<F<F0 esetén adódó szakasz ugyan stabil egyensúlyi helyzeteknek felel meg, azonban ezek a pontok egyensúlyi helyzeteken keresztül nem érhetők el.
 

 Bajnóczy Ildikó (Kazincbarcika, Ságvári E. Gimn., II. o. t.)
 dolgozata alapján