Feladat: 1546. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Csordás András ,  Vértesy Róbert 
Füzet: 1979/november, 177 - 178. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Sikkondenzátor, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/december: 1546. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 



 
I. megoldás. Ha E térerősségű homogén elektromos térbe töltetlen és földeletlen vezető lemezt helyezünk úgy, hogy a lemez síkja E irányára merőleges legyen, a külső tér hatására a lemezen töltésmegosztás jön létre: a lemez két lapján +q és -q töltés halmozódik fel úgy, hogy a két töltött felület tere a lemez belsejében éppen kioltja a külső teret. Az így keletkező két töltött réteg tere a lemezen kívül nulla (1. ábra).
 

 
1. ábra

 

A középre felvitt töltések a lemez két lapján Q/2-Q/2 töltésű rétegekben helyezkednek el, különben a lemez belsejében nem lenne nulla a térerősség. Ezért a fegyverzetek belső felszínére kiült töltések nagysága szükségképpen -Q/2, hogy a töltések ,,el tudják nyelni'' a középső lemezből kiinduló ,,erővonalakat''. Ennek ismeretében megrajzolhatjuk a három lemezen a töltéseloszlást (2. ábra).
A két körülpontozott térrészt egy-egy kondenzátornak véve a feszültségek (ε a dielektromos állandó)
U1=UA-UB=(Q/2)(1/ε)(l1/A),U2=UB-UC=-(Q/2)(1/ε)(l2/A),


ahonnan
UA-UC=Q21εl1-l2A.
Megjegyezzük, hogy az l1, l2, aA. feltételre azért van szükség, hogy a lemezek széleinél levő szórt teret elhanyagolhassuk, azaz a középső lemez terét homogénnek vehessük.
 

 Csordás András (Esztergom, Dobó K. Gimn., IV. o. t.)
 

 
2. ábra

 

II. megoldás. A térben önmagában álló A felületű és Q töltésű lemez olyan teret hoz létre, amely a lemez középső részén jó közelítéssel homogénnek vehető, nagysága
E=(1/2)Q[1/(εA)],
és az iránya a lemezre merőleges. Ennek a térnek ekvipotenciális felületei a lemezzel párhuzamos síkok. A tér nem változik meg, ha egy ekvipotenciális felületére földeletlen és töltetlen fémlapot helyezünk (1. ábra). Így a kondenzátor fegyverzetei nem befolyásolják a középső lemez terét, és a fegyverzetek akkora potenciálon lesznek amekkorát a középső lemez a helyükön létrehoz. Tehát az egyenes lemezpárok között a feszültségkülönbség
U1=El1,U2=-El2
(figyelembe vettük a tér irányát is), tehát
UAC=U1+U2=E(l1-l2)=(1/2)Q[1/(εA)](l1-l2).
 

 Vértesy Róbert (Dombóvár, Gőgös I. Gimn., IV. o. t.)