Feladat: 1544. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bajnóczi Ferenc ,  Bene Gyula ,  Bohnest András ,  Borbély Gábor ,  Gonda László ,  Kávássy Lóránd ,  Kovács Zoltán ,  Polacsek Lajos 
Füzet: 1979/november, 174 - 175. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Barometrikus magasságformula, Határozott integrál, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/december: 1544. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1978. szeptemberi számban taglalt barometrikus magasságformulából a Boyle ‐ Mariotte törvény [(p/p0)=(ϱ/ϱ0)] felhasználásával közvetlenül kaphatunk analitikus összefüggést a h magasságban mérhető levegő sűrűségére:

ϱ=ϱ0e-ϱ0gp0h,(1)
ahol a nulla index a Föld felszínén mért értékeket jelzi. Mivel a légkör sűrűsége növekvő magassággal exponenciálisan csökken, ezért a teljes tömeg meghatározásához célszerű a légkört a Föld középpontja körüli gömbhéjakra felosztani. A gömbhéjak Δh vastagságát olyan kicsire kell megválasztani, hogy benne a levegő sűrűségét már állandónak tekinthessük. Ekkor a gömbhéjat egy 4π(R+h)2 alapterületű és Δh magasságú hasábként kezelhetjük, így térfogata ΔV=4π(R+h)2Δh lesz (R a Föld sugarát jelenti). A benne levő légtömeg Δm=ϱΔV, a légkör teljes tömege pedig m=ΣΔm, ahol az összegzést olyan magasságig érdemes elvégezni, ahol a ϱ/ϱ0, érték már elég kicsivé válik. Az (1) egyenlet alapján könnyen kiszámítható, hogy 36km magasságban a levegő sűrűsége 1%-a, míg 54km magasságban már csak 1/-e a felszínen mért értéknek.
A Δm részletösszegek kiszámítása és összeadása eléggé fáradságos folyamat: Δh-t 500m-nek, a légkör felső határát pedig 54km-nek választva 108 részlettömeget kellene kiszámítanunk. A feladat azonban a megkívánt pontossággal analitikusan is megoldható. Jelölje H a légkör felső határának magasságát. Ekkor a fenti összeg határértéke, ha a H magasság felosztását minden határon túl finomítjuk, a következő integrál:
m=0Hϱ0e-ϱ0gp0h4π(R+h)2dh.(2)
A H magasság a Föld sugarához képest kicsiny érték (R=6400km). Így a g gravitációs gyorsulás állandónak tekinthető a légkör különböző magasságaiban. Ezzel az egyszerűsítéssel élve a (2) egyenletben szereplő integrál könnyen kiszámítható (a=ϱ0gp0állandó):
m=-4πp0g[{(h+R)2+2a(1a+h+R)}e-ah]0H,
ami a fentebb tárgyalt nagyságrendi viszonyokat figyelembe véve közelítőleg így számolható:
m=4πR2p0g.(3)
Ez az összefüggés különben közvetlenül adódik abból a megfontolásból, hogy a Föld felszínéhez igen közel elhelyezkedő légkör mg súlya a 4πR2 nagyságú Földfelszínen p0 nyomást hoz létre. Ez a meggondolás nem is használja ki a légkör sűrűségének csökkenésére (1) alatt felírt explicit összefüggést, csupán azt, hogy g nem változik számottevően a légkör felső határáig.
Numerikusan: m=51018kg.
 
 Kovács Zoltán (Kaposvár, Táncsics M. Gimn., IV. o. t.)
 dolgozata alapján