Feladat: 1542. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kávássy Lóránd ,  Madi Tibor ,  Mihály György ,  Pálinkás István 
Füzet: 1979/november, 168 - 173. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erők forgatónyomatéka, Párhuzamos erők eredője, Gördülés lejtőn, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/december: 1542. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Mivel a lejtő nincs kitámasztva, és a talaj mentén a súrlódás elhanyagolható, a lejtő is mozogni fog. A lábaknál ható erők megadásához két adat szükséges: a henger lejtőhöz viszonyított helyzete az idő függvényében, valamint a lejtőre ható erő a henger érintkezési pontjánál. Az 1. ábrán a henger lejtőhöz viszonyított helyzetét az x', y' koordinátákkal; a lejtőre gyakorolt erőt a Kx, Ky komponensekkel jelöltük.

 


 

 
1. ábra

 

A lejtő függőlegesen nem gyorsul, tehát
Mg+Ky=F1+F2,(1)
ahol F1 a magas oldalon, F2 az alacsony oldalon levő lábaknál ható erők eredője. A lejtő nem fordul el, ezért a tömegközéppontra felírt forgatónyomatékok eredője nulla. (Mivel a lejtő vízszintesen gyorsul, a forgatónyomatékokat nem lehet önkényesen megválasztott pontra felírni. Merev testeknél a tömegközéppontra felírt forgatónyomaték tetszőleges mozgásnál helyes eredményt ad ‐ 1. Budó: Mechanika 28.§ és 49.§.) Ha a lejtő tömegközéppontja y0 magasságban van ‐ az l hosszúságú alaplap mentén középen ‐, akkor a forgatónyomatékok eredője:
(l/2)F2+Kx(y'-y0)+Ky[(l/2)-x']-(l/2)F1=0.(2)
Az (1) és (2) egyenletekből a lejtő magas oldalán levő egy-egy lábnál ébredő erő:
12F1=14Mg+12Kxy'-y0l+12Kyl-x'l,(3)
míg a másik oldalon
12F2=14Mg-12Kxy'-y0l+12Kyx'l.(4)

 

 
2. ábra

 

Az erők és a gyorsulások meghatározásához vizsgáljuk először a henger mozgását. A 2. ábrán a hengerre ható erők és a gyorsulásoknál használt pozitív irányok vannak feltüntetve. A lejtő nyomóereje merőleges a lejtő síkjára (tehát Nx=Nsinα, Ny=Ncosα), viszont |N|mgcosα, mert álló koordináta-rendszerben a henger lejtőirányú elmozdulása a lejtő mozgása miatt azt jelentené, hogy a henger elhagyja a lejtőt.
A mozgásegyenletek:
max=Nx-Sx=Nsinα-Scosα,(5)may=mg-Ny-Sy=mg-Ncosα-Ssinα,(6)Θβ=(1/2)mr2β=Sr.(7)
Ha a henger csúszva gördül, akkor a súrlódási erő:
S=μN,(8)
míg tökéletes gördülésnél S<μN, és ekkor a súrlódási erő értékét a gördülés kényszerfeltételéből lehet meghatározni.
 

 
3. ábra

 

A hengerre ható erők ellenereje a 3. ábrán látható. A lejtő vízszintes gyorsulását (Ax) az ábrán feltüntetett előjellel tekintjük pozitívnak. A lejtőre ható erők a henger érintkezési pontjánál:
Kx=Nx-Sx=Nsinα-Scosα,(9)Ky=Ny+Sy=Ncosα+Ssinα.(10)
A mozgásegyenlet:
MAx=Nx-Sx=Nsinα-Scosα.(11)

 

 
4. ábra

 

A kényszerfeltételek meghatározásához a 4. ábrán felrajzoltuk a henger és a lejtő helyzetét két egymást követő pillanatban. Mivel a henger a lejtőn marad, Δy=(Δx+ΔX)tgα, ezt az összefüggést az idő szerint kétszer deriválva az
ay=(ax+Ax)tgα(12)
kényszerfeltételt kapjuk. Tökéletes gördülésnél, ha a henger a két helyzet között Δφ szögelfordulást végez, a henger kerületének rφ szakasza megegyezik a CB távolsággal (a C pontnak megfelelő helyről indult és a B pontba érkezett)
rφ=Δx+ΔXcosα;
ebből kétszeri deriválással:
rβ=ax+Axcosα.(13)

 

 
5. ábra

 

Néhány átrendezést meg lehet tenni a csúszva gördülés és a tisztán gördülés esetének szétválasztása előtt. A (6) és (11) egyenlet összehasonlításából:
Ax=mMax,(14)
így a ,,lejtőn maradás'' kényszerfeltétele (12) alapján
ay=ax[1+(m/M)]tgα.(15)

Csúszás esetén az (5), (6), (8) és (15) egyenletek egyszerű egyenletrendszert alkotnak, amelynek megoldása:
ax=g(sinα-μcosα)cosα1+(m/M)-(m/M)cosα(cosα+μsinα),(16)N=mgcosα1+(m/M)-(m/M)cosα(cosα+μsinα).(17)


(Vegyük észre, hogy Mm esetén valóban visszakapjuk az álló lejtőnél várt eredményt.)
A henger lejtőhöz viszonyított helyzetének meghatározásához az x'=(1/2)(ax+Ax)t2 relatív elmozdulást a (14), az y'=lsinα-(1/2)ayt2 távolságot a (15), a lejtőre ható erőket a (8) és a (9), (10) egyenletekbe való egyszerű behelyettesítéssel kapjuk:
x'=12gt2(sinα-μcosα)cosα1+(m/M)-(m/M)cosα(cosα+μsinα)[1+(m/M)],y'=lsinα-x'tgα,Kx=mg(sinα-μcosα)cosα1+(m/M)-(m/M)cosα(cosα+μsinα),Ky=mg(cosα+μsinα)cosα1+(m/M)-(m/M)cosα(cosα+μsinα).
A lejtő lábainál ható erők ezek ismeretében, (3) és (4) alapján:
12F1=14Mg+12mgcosα1+(m/M)-(m/M)cosα(cosα+μsinα){(sinα-μcosα)[sinα-[gt2/(2l)](sinα-μcosα)sinα[1+(m/M)]1+(m/M)-(m/M)cosα(cosα+μsinα)-y0l]++(cosα+μsinα)[1-[gt2/(2l)](sinα-μcosα)cosα[1+(m/M)]1+(m/M)-(m/M)cosα(cosα+μsinα)]},(18)12F2=14Mg+12mgcosα1+(m/M)-(m/M)cosα(cosα+μsinα){(μcosα-sinα)[sinα-[gt2/(2l)](sinα-μcosα)sinα[1+(m/M)]1+(m/M)-(m/M)cosα(cosα+μsinα)-y0l]++(cosα-μsinα)[gt2/(2l)](sinα-μcosα)cosα[1+(m/M)]1+(m/M)-(m/M)cosα(cosα+μsinα)}.(19)



Tökéletes gördülésnél a súrlódási erőt a (8) egyenlet helyett a (1) kényszerfeltételből és a forgómozgást leíró (7) egyenletből kell meghatározni:
S=12max+Axcosα=12maxcosα(1+mM).(20)
A csúszásmentesen gördülő henger mozgását leíró (5), (6), (15) és (20) egyenletek megoldása:
ax=(2/3)gsinαcosα1+(m/M)-(2/3)(m/M)cos2α;(21)ay=(2/3)gsin2α[1+(m/M)]1+(m/M)-(2/3)(m/M)cos2α;(22)S=13mgsinα[1+(m/M)]1+(m/M)-(2/3)(m/M)cos2α;(23)N=(1+m3M)mgcosα1+(m/M)-(2/3)(m/M)cos2α.(24)

Az x', y' koordináták, valamint Kx és Ky meghatározása ax, ay, S és N ismeretében ugyanúgy történik, mint az előbb. Ha ezeket kiszámoltuk, (3)-ba és (4)-be helyettesítve tisztán gördülés esetén a végeredmény:
12F1=14Mg+13mgsinαcosα1+(m/M)-(2/3)(M/m)cos2α{sinα-13lgt2sin2α[1+(m/M)]1+(m/M)-(2/3)(m/M)cos2α-y0l+[32(1+m3M)ctgα+12(1+mM)tgα](1-13lgt2sinαcosα1+(m/M)-(2/3)(m/M)cos2α)};(25)12F2=14Mg+13mgsinαcosα1+(m/M)-(2/3)(m/M)cos2α{13lgt2sin2α[1+(m/M)]1+(m/M)-(2/3)(m/M)cos2α+y0l-sinα++[32(1+m3M)ctgα+12(1+mM)tgα]13lgt2sinαcosα1+(m/M)-(2/3)(m/M)cos2α}.(26)



Tökéletes gördülés akkor jön létre, ha a súrlódási együttható egy kritikus, μ0 értéknél nagyobb. A kritikus súrlódási együtthatót legegyszerűbben abból a feltételből határozhatjuk meg, hogy ha μ=μ0, akkor a ,,csúszva gördüléshez'' és a tökéletes gördüléshez tartozó gyorsulásértékek megegyeznek. (16) és (21) egyenlővé tételével μ0-ra egyenletet kapunk, aminek megoldása:
μ0=13tgα1+(m/M)1+[m/(3M)].(27)
Mint minden korábbi kifejezés, ez is visszaadja a várt eredményt Mm esetén.
Összefoglalva: a lejtő lábánál fellépő erők az idő függvényében olyan parabolaívekkel ábrázolhatók, amelyek paramétereit a μμ0 esetben a (18), (19); a μμ0 esetben a (25), (26) egyenletek adják meg.
 
II. megoldás. Az előző megoldás hosszadalmas (elsősorban a sokismeretlenes egyenletrendszerek megoldása miatt), azonban kellő türelemmel különösebb nehézség nélkül végigszámolható. Az alábbi megoldásban ‐ ahol a lejtővel együtt gyorsuló koordináta-rendszerben számolunk ‐ a számolási munka lényegesen kevesebb, de több buktatóval találkozhatunk.
A gyorsuló koordináta-rendszerre vonatkozó mennyiségeket '-vel jelöljük. A hatás‐ellenhatás törvénye alapján tudjuk, hogy álló rendszerben max=MAx, azaz a lejtővel együtt gyorsuló rendszerben a henger gyorsulása:
a'x=ax+Ax=[(M/m)+1]Ax.(1)

A gyorsuló koordináta-rendszer nem inerciarendszer, de az ún. tehetetlenségi erők bevezetésével alkalmazhatók a Newton-törvények. (Gyorsuló rendszerről 1.: Budó ‐ Pócza: Kísérleti Fizika I. rész. F. fejezet.) Az Ax gyorsulással mozgó rendszerben a m tömegű hengerre -mAx, a lejtőre -MAx tehetetlenségi erő hat, amelyek támadáspontja az egyes testek tömegközéppontja. A gyorsuló koordináta-rendszerben a hengerre ható erők az 5. ábrán láthatók. Az ábra alapján megállapíthatjuk, hogy a henger úgy fog mozogni, mintha egy α'=α+β hajlásszögű lejtőn g'=g/cosβ nehézségi gyorsulású térben lenne, ahol
tgβ=Ax/g.(2)

A közismert eredmények felhasználásával, csúszásnál
a'=g'(sinα'-μcosα'),(3a)
illetve tökéletes gördülésnél
a'=(2/3)g'sinα'(3b)
a henger lejtő irányú gyorsulása. Az alaplappal párhuzamos komponens mindkét esetben: a'x=a'cosα. Az α'=α+β és g'=g/cosβ behelyettesítésével:
a'x=gcosα[sinα-μcosα+tgβ(cosα+μsinα)],(4a)
illetve
a'x=(2/3)gcosα(sinα+tgβcosα).(4b)
(1) és (2) alapján tgβ=a'x(M/m)+1. Ezt a fenti kifejezésekbe behelyettesítve egyismeretlenes egyenletet kapunk a'x-re. A megoldás:
a'x=g(sinα-μcosα)cosα[1+(m/M)]1+(m/M)-(m/M)cosα+μsinα),(5a)
illetve
a'x=(2/3)gsinαcosα[1+(m/M)]1+(m/M)-(2/3)(m/M)cos2α(5b)
(valóban megegyezik az I. megoldás ax+Ax=[1+(m/M)]ax értékével). A függőleges komponens mindkét esetben a'y=a'xtgα.
A lejtőre a hengerre ható erők ellenereje hat. Mivel a henger vízszintes gyorsulása a'x; |Kx|=ma'x, és mivel a függőleges gyorsulása a'y; |Ky|=m(g-a'y)=m(g-a'xtgα). A lábaknál ható erők meghatározásához felírandó egyenletek ugyanazok, mint az első megoldás (1)-(2) egyenletei. (Ha nem feledkezünk meg a gyorsuló koordináta-rendszerben a lejtő tömegközéppontjában ható -MAx tehetetlenségi erőről, akkor ebben a rendszerben a forgatónyomaték már tetszőleges pontra felírható.)
Az eredményben szereplő mennyiségek (Kx, Ky, x'=(1/2)a'xt2 és y'=lsinα-(1/2)a'xtgαt2) csak a'x-t tartalmazzák paraméterként, amit a csúszás, illetve a gördülés esetére az (5) egyenletben már kiszámoltunk. A helyettesítés után kapott eredmény természetesen megegyezik az I. megoldás végeredményével.
 
 Mihály György