Feladat: 1540. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Rácz Attila ,  Seregdy Tamás ,  Szabó Judit ,  Szakács Mária 
Füzet: 1979/október, 92 - 93. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletes mozgás (Egyenes vonalú mozgások), Hajítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/december: 1540. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A test kezdősebességének nagysága v0=5m/s-2,5m/s==2,5m/s, és iránya párhuzamos az autó haladási irányával, vagyis a lejtővel.

 
 

Rögzítsük koordináta‐rendszerünket a lejtőhöz az ábra szerint. Ebben a koordináta‐rendszerben a test y irányú kezdősebessége nulla, mert v0 párhuzamos az x-tengellyel, és az ábráról leolvashatjuk, hogy y irányú gyorsulása gcosα. Mivel a test ilyen irányban h-val mozdul el, az esés t idejére így felírhatjuk, hogy
h=gcosα2t2, innen  t=2hgcosα. A v sebességgel mozgó autó által megtett út tehát s=v2hgcosα. Számadatainkat behelyettesítve azt kapjuk, hogy s=3,22m.
 

 Szakács Mária (Szolnok, Verseghy F. Gimn., II. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Hasonlóképpen oldhatjuk meg a feladatot ferdeszögű koordináta‐rendszerben is (függőleges és lejtővel párhuzamos tengelyekkel).
 

2. A megoldók többsége a következőképpen határozta meg az esés idejét: a szokásos koordináta rendszerben (vízszintes és függőleges tengelyek) felírta a test mozgásegyenletét és a lejtő egyenletét, majd e két egyenletből álló egyenletrendszert oldotta meg. Ez szintén helyes, de lényegesen bonyolultabb megoldás.