Feladat: 1522. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Szoljár Ágnes 
Füzet: 1979/április, 183 - 186. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletes mozgás (Egyenes vonalú mozgások), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/október: 1522. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először a feladatot a következőképpen értelmezzük: a három ember akkor jut el a városba, ha mindhárman egyidejűleg ott vannak.
Egyszerre indulnak. A mindenkori gyalogosok nyilván a város felé futnak. Visszafordulnia csak a motorosnak érdemes, hogy miután előző utasát letette, a hátrább levő gyalogost felvegye. A legáltalánosabb módszert az 1. ábra szemlélteti. Folytonos vonallal a motoron ülő, szaggatottal a futó emberek útját jelöltük.

 

 
1. ábra

 
Azt a lehetőséget elvethetjük, hogy a motort egymásnak hátrahagyják. Ugyanis amíg a motor sebessége a futóénál nagyobb, rövidebb lesz a beérési idő, ha a motor hátrahagyása helyett azzal valaki visszafordul.
Az általánosság megszorítása nélkül feltehetjük, hogy a motort mindig ugyanaz vezeti. Ha a három ember a városba nem egyszerre jut el, hanem például az, aki az utolsó szakaszt futva teszi meg, megelőzi társait, akkor az utóbbiak megérkezési ideje számít beérkezési időnek. Könnyen beláthatjuk, hogy ekkor a cél elérésének ideje nem lehet minimális. Ha ugyanis a motoros a várostól kicsivel távolabb, az A pontban teszi le a városba gyalogosan érkezőt, akkor ő még mindig hamarabb ér be a többieknél. Ezért még mindig a motoros beérkezési idejét kell figyelembe vennünk, azonban most a motoros az előbbi esetnél hamarabb ér célba, hiszen pl. a motoros A pontba érésének időpontjától számítva a motorosnak rövidebb utat kell megtennie a városba érésig.
Hasonlóan láthatjuk be, hogy ha a motorral érkeznek meg hamarabb, akkor is lerövidíthető a beérkezési idő. Következésképpen, ha a legrövidebb idő alatt érnek célba, akkor mindhárman egyszerre érkeznek meg.
Jelöljük a teljes távolságot s-sel, a többi jelölést az 1. ábra magyarázza. A motoros
T1=s+2i=1nliv2(1)
idő alatt, az pedig, aki utasként indult,
T2=i=1m8iv2+s-i=1msiv1(2)
idő alatt éri el a várost.
Aki éppen nem motoron ült, az egy szakaszon annyi ideig gyalogolt, amíg a motoros egyet fordult, és vele újból találkozott. Írjuk fel az idők egyenlőségét azokra a szakaszokra, ahol a gyalog elindult ember futott, azaz a motoros minden páratlanadik fordulójára! (Ha az 1./a ábra szerint érik el a várost, akkor az utolsó szakaszon kihasználjuk, hogy a városba egyszerre érkeznek meg.) Így a következő egyenleteket nyerjük
s1-l1v1=s1+l1v2,
s2-l2-l3v1=s2+l2+l3v2,
sm-1-ln-1-ln-2v1=sm-1+ln-1+ln-2v2
vagy
sm-1-ln-2-ln-3v1=sm-1+ln-2+ln-3v2,
és
sm-lnv1=sm+lnv2vagysm-ln-ln-1v1=sm+ln+ln-1v2,
attól függően, hogy az 1./a vagy az 1./b ábra szerint jutnak el a városba. Adjuk össze az egyenleteket:
i=1msi-i=1nliv1=i=1msi+i=1nliv2.(3)
Az (1), (2) és (3) egyenletek, valamint T1=T2 alapján a T1, T2, i=1msi és i=1nli ismeretleneket kiszámíthatjuk:
i=1msi=S=sv1+v23v1+v2,i=1nli=L=sv2-v13v1+v2,T1=T2=T=sv23v2+v13v1+v2.


A sebesség átlagértéke az s út és a megtételéhez szükséges T idő hányadosa. Ennek értéke mindhármuknál azonos:
v¯=v23v1+v23v2+v1.
Számadatainkkal, ha v2=70  km/h, akkor a keresett mennyiségek
T=37'48'',
v¯=31,82  km/h,
ha v2=25  km/h, akkor
T=1  h  14'10'',v¯=16,18  km/h.
A végeredmény független attól, hányszor fordul a motoros. A legegyszerűbb megoldás a 2. ábrán látható.
 

 
2. ábra

 

A városba való eljutást következő módon is értelmezhetjük: akkor jutottak el oda, ha már mindegyikük megfordult ott. Megmutatjuk, hogy így a célbaérés ideje nem rövidíthető le.
Az új értelmezést ott használhatjuk ki, hogy ha a motorral érkeznek hamarabb a városba, akkor a visszafordulónak már nem kell újra visszatérnie a városba. Ha a motoros eredetileg egyedül érkezne a városba, akkor az eljutási időt nem növeli, ha azt a társát, akivel legutóbb találkozott, magával viszi. Ezért feltehetjük, hogy a motoron ketten érkeznek meg. Visszafordulnia viszont egyiküknek elegendő, ezért amikor a még gyaloglóval találkozik, azt felveheti, s ő is visszatérhet. Ezt az esetet az előző értelmezés szerinti tárgyalás már magában foglalja, az új értelmezést az idő lerövidítésére tehát nem használhatjuk fel.
 

 Szoljár Ágnes (Cegléd, Kossuth Lajos Gimn., II. o. t.)