Feladat: 1519. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bene Gyula ,  Keszthelyi Bettina ,  Pakai Tibor ,  Sipos Adrien ,  Trócsányi Zoltán 
Füzet: 1979/április, 180 - 181. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Árapály, Newton-féle gravitációs erő, Centrifugális erő, Közelítő számítások, numerikus módszerek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/szeptember: 1519. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az apály és a dagály (a tengereken észlelhető nagyjából szabályos vízszintváltozások) az inhomogén gravitációs tér következménye. A feladat tárgyalásához először tekintsük a Földet és a Holdat is pontszerűnek és a többi égitest gravitációs hatását hanyagoljuk el. Ebben az esetben Newton III. törvénye szerint a súlypont vagy nyugalomban van, vagy egyenes vonalú állandó sebességű mozgást végez. Mivel a mozgásegyenletek mindkét esetben ugyanolyan alakúak, így a súlypontot önkényesen állónak tekinthetjük. A két test ekkor vagy egymás felé mozogva a súlypontba tart, vagy a súlypont körül görbe vonalú mozgást végez. A Föld és Hold esetén ez utóbbi valósul meg, és pályájukat első közelítésben kör alakúnak vesszük. A körpályán maradáshoz szükséges centripetális erő a gravitációs erő.

 



 

A Föld mozgásegyenlete tehát (1. az ábrát):
mFrSω2=γmFmHR2,(1)
ahol mF, mH a Föld és Hold tömege, R a Föld‐Hold távolság, rS pedig a Föld távolsága a súlyponttól. A súlypont egyenlete
mHmF=rSR-rS,(2)
Mi a következménye annak, hogy a Föld nem pontszerű? Az (1) egyenletet ekkor is felírhatjuk, de jelentése megváltozik. Ekkor szigorúan véve csak a súlypont mozgását írja le. A Föld igen nagy gravitációs ereje miatt a Föld merev testként viselkedik, hiszen valamennyi pontja lényegileg mozdulatlan a Földhöz képest, azaz a Földdel együtt mozog az (1) által meghatározott pályán. A Hold gravitációs ereje azonban a Holdtól való távolság függvényében más és más a Föld különböző pontjain, így nyilvánvalóan nem egyezhet meg mindenütt a körmozgáshoz szükséges centripetális erővel. Azonban tudjuk, hogy a merev test összes pontját az (1)-nek megfelelő körpályára kényszeríti, így a centripetális erő a környezet kényszererejének és a Hold gravitációs erejének eredője. Számoljuk ki ezt a kényszererőt, illetve a kényszererőnek megfelelő gyorsulást a Föld egy tetszőleges P pontjában. Az ábra alapján
|agr-acl|={(γmH)2RP4+(γmH)2R4-2(γmH)2RP2R2R-rcosφRP}1/2==γmHR3r3cos2φ+1.(3)


A számoláshoz felhasználtuk az
11-aε+bε21-aε+(a2-b)ε2;(1+aε+bε2)-1/21-a2ε+(38a2-b2)ε2
összefüggéseket, amelyek ε1 esetén (ε=r/R) jó közelítésnek számítanak. Célszerű az így kapott gyorsulást a Föld felszínéhez képest merőleges és érintőleges összetevőkre bontani:
a=γmHR3r(3cos2φ-1),a=3γmH2R3rsin2φ.(4)
A gyorsulás merőleges összetevője nyilván azt mutatja meg, hogy az alátámasztásból származó kényszer, azaz a Hold miatti súlyváltozás mekkora lesz a P pontban. Az árapály jelenséget az a komponens magyarázza. a azt mutatja meg, hogy a P pontra a környezetnek milyen erővel kell hatnia (vagy hogy a P pont hogyan hat a környezetre), hogy azt a megadott körpályára kényszerítse. Szilárd anyagok esetén kis oldalirányú elmozdulások esetén olyan nyíróerők ébrednek, amelyek képesek ezt az erőt kifejteni. Más a helyzet folyadékoknál. Tudjuk, hogy ha vizet tartalmazó edényt gyorsítunk, akkor az egyes folyadékelemek gyorsulásához szükséges erőt az adja, hogy a folyadékfelszín ferde lesz, és így az egymás mellett levő folyadékoszlopokra oldalirányú hidrosztatikai nyomás hat. Ugyanez történik a tengereknél is. Az a-nak megfelelő erőt csak ferde felszín esetén tudja biztosítani a tenger. (4) szerint a P1, P2, P3, P4 pontok mindegyikében a=0; a P1 ponttól a P2 pont felé haladva végig pozitív, míg a P2 ponttól a P3 pont felé haladva végig negatív, azaz a vízszint a P2 ponttól a P1 és P3 pont felé emelkedik: P2-ben (és ugyanígy P4-ben) apály van, P1 és P3 pontokban pedig dagály.
A Föld saját tengelye körüli forgása modellszámításunkat nem befolyásolja, aminek a következménye az, hogy a dagályok helyzetét mindig a Hold határozza meg: ezért a Föld saját tengelye körüli forgása során a dagályhullám végigvonul a Földön. Ezzel a jelenség kvalitatív leírását megadtuk. Egyszerűsítő feltevéseink miatt sok dagállyal kapcsolatos jelenségre nem tudunk választ adni. Ha a fenti számoláshoz hasonlóan a Nap hatását is kiszámolnánk, teljesebb lenne a képünk. Azt azonban, hogy a Föld különböző pontjain miért különbözik oly erősen a dagály nagysága, azt csak akkor érthetjük meg, hogyha a dagályhullám áramlási viszonyait tanulmányozzuk részletesen. Ez azonban rendkívüli bonyolult probléma.
Megjegyzés. A megoldások elbírálásánál 3 ponttal értékeltük az összes olyan helyes megoldást, amely valamilyen kézikönyv alapján készült. Kiemelkedőek azok a megoldások, amelyek részletesebb, lényegileg helyes számolásokkal kísérelték megoldani a problémát.