Feladat: 1511. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kaufmann Zoltán ,  Kókai László ,  Mészáros Gyula ,  Umann Gábor 
Füzet: 1979/február, 89 - 90. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Váltóáramú műszerek, Egyenirányító, Effektív feszültség, effektív áram, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/május: 1511. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Deprez-műszerben a forgótekercsre a torziós rugónak a tekercs elfordulásával arányos M1 forgatónyomatéka és a tekercsben folyó árammal arányos M2 mágneses forgatónyomaték hat. Rögzített belső ellenállás esetén M2 arányos a műszerre kapcsolt U feszültséggel: M2=cU (c állandó). Egyensúlyban a két forgatónyomaték összege zérus:

M1+M2=0.(1)
A mágneses forgatónyomaték az egyenirányított feszültséggel arányos:
M2=cU0|sin[2π(t/T)]|,(2)
ahol U0=28,2V az U=20V effektív értékű váltakozó feszültség amplitúdója, T a váltóáram periódusideje, t pedig az idő. Ha a tekercs egyensúlyi helyzete körül rezeg, akkor impulzusmomentuma (N) az egyenirányított feszültség egy periódusa (T/2) alatt nem változik:
N(T/2)-N(0)=0T/2(M1+M2)dt=0.
Az integrálást (2) alapján elvégezve az
M1+cU0(2/π)=0
kifejezéshez jutunk.
A forgórész saját rezgésideje a rákapcsolt feszültség rezgésidejénél jóval nagyobb, ezért a tekercs elhanyagolhatóan kis amplitúdóval fog egyensúlyi helyzete körül rezgeni. A torziós rugó forgatónyomatéka az elfordulással arányos, ezért M1-et állandónak tekinthetjük.
Így (1)-gyel összevetve látható, hogy a mozdulatlannak tekinthető mutató olyan helyzetben van, mintha az Ug=U0(2/π)=18,01V egyenfeszültség lenne a műszerre kapcsolva, az egyenáramra hitelesített skálájú kijelző ennyit is mutat. Ez az érték az egyenirányított feszültség galvanikus közepe.
A váltóáramú méréshatár esetében a váltófeszültséget kétutasan egyenirányítják. Az előzetes egyenirányítással a mérési körülmények nem változtak, a műszer tehát 20V-ot, az eredeti váltófeszültség effektív értékét mutatja. Általában a forgótekercs a váltóáramú méréshatáron is az Ug=U0(2/π) galvanikus középnek megfelelően tér ki, a skálán ekkor Ueff=U0/2 olvasható le. Innen Ueff=Ugπ/(2/2).
A feszültségmérő két pólusára kapcsolt kondenzátort a feszültségforrás csak töltheti, kisütő áram a feszültségmérő nagy belső ellenállása és az egyenirányító diódák nagy záróirányú ellenállása miatt nem folyhat. A kondenzátor pólusain ezért rövidesen U0=28,2V egyenfeszültség jelenik meg, s ezt az értéket olvashatjuk le a kijelzőn az egyenáramú méréshatárnál. A váltakozó áramú méréshatár mellett a skálán egy U0 galvanikus közepű szinuszos váltófeszültség effektív értékét olvashatjuk le:
U0π/(22)=31,4V.  
 Kaufmann Zoltán (Vác, Sztáron S. Gimn., III. o. t.)