Feladat: 1472. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Győri József ,  Kálvin Sándor ,  Kaufmann Zoltán ,  Kilián Imre ,  Kókai László ,  Kriza György ,  Németh Gábor ,  Samu Péter ,  Umann Gábor 
Füzet: 1978/október, 90. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Transzformátorok (Váltó áramú áramkörök), Vektordiagramok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/december: 1472. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 



 

Először tételezzük fel, hogy az alkalmazott váltakozó feszültség frekvenciája olyan kicsi, hogy a transzformátoron keletkező önindukciós feszültség elhanyagolható a kondenzátor feszültségéhez képest. A kondenzátor feszültsége UC=I/(ωC) és az árammal 90-os fázisszöget zár be. Mivel a kondenzátor és az ellenállás a QP pontok közé sorosan van kötve, rajtuk azonos áram folyik, ezért megállapíthatjuk, hogy feszültségük között 90-os a fáziskülönbség.
A fentiek alapján készítsük el az áramkör fázisdiagramját! Kirchhoff törvénye szerint a transzformátor U feszültsége egyenlő az ellenállás és a kondenzátor feszültségének összegével (1. ábra).
 

 

1. ábra

 

Az ábrán jelöltük az áramkör megfelelő A,B,P,Q pontjait is. Mivel az A pont középkivezetésnek felel meg, a hozzá tartozó feszültség U/2. Ha megrajzoljuk a derékszögű háromszöghöz tartozó Thalész-kört, megállapíthatjuk, hogy az AB szakasz éppen a kör sugara. Ezért a kérdezett feszültség
UAB=U/2,
függetlenül az R ellenállástól.
Az AB és AP közötti Ψ fázisszög, tekintve, hogy az ABP háromszög egyenlőszárú:
Ψ=180-2φ,
ahol φ a transzformátor feszültségének és áramának fáziskülönbsége. Ennek értéke az ábra alapján
φ=arc tg[1/(RCω)]
 

 

2. ábra

 

Vizsgáljuk meg, hogyan módosul a megoldás, ha figyelembe vesszük a transzformátor önindukcióját ! Az áramkör helyettesítő képe a 2. ábrán látható; itt külön jelöltük a primer áram által indukált U/2 feszültségeket és az egyéb hatásokat helyettesítő L önindukciós tényezőt.
 

 

3. ábra

 

Az induktivitáson eső feszültség esetünkben a kondenzátor feszültségével ellentétes irányú és nagysága UL=ωLI. A fázisdiagram most bonyolultabb (3. ábra), és az AB pontok közötti feszültség függ R-től. Egy érdekes speciális eset, amikor az L induktivitáson eső feszültség éppen egyenlő a kondenzátor feszültségével (ω=1/LC). Ennek fázisdiagramja a 4. ábrán látható. A kérdezett feszültség:
UAB=(IωL)2+(U/2)2==(U/2)(2/R)2(L/C)+1.
 

 

4. ábra

 
 Umann Gábor (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., III. o. t.)