Feladat: 1470. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Fábián László 
Füzet: 1978/szeptember, 41 - 42. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hidrosztatikai nyomás, Izotermikus állapotváltozás (Boyle--Mariotte-törvény), Kapilláris csövek, Telített gőz, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/december: 1470. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A mérés kezdetén [a) ábra] a D tartályban és a B kapillárisban a gáz nyomása azonos a mérendő p nyomással. A higanyszint az emelkedés során előbb elzárja ezt a V0 térfogatot a mérendő tértől, majd a V0 térfogatú gázt a kis térfogatú kapillárisba nyomja [b) ábra], miközben a nyomás p'-re növekszik.

 
 

A bezárt gáz kezdeti és végállapota között a Boyle‐Mariotte törvény értelmében felírhatjuk a
pV0=p'hd2π4
összefüggést (d a kapilláris átmérője), mivel a mérés során a hőmérséklet nem változik. A p' és a p nyomás különbsége a h magasságú higany hidrosztatikai nyomása, azaz
p'=p+hγHg.
A kapilláris süllyedésből eredő hibától eltekinthetünk, mivel a B és C kapillárisok átmérője megegyezik. A fenti két kifejezésből a keresett p nyomás:
p=hγHghd2π/4V0-(hd2π)/40,1torr=1,3310-3N/cm2.

Az ábrán látható MacLeod manométerben a h értéke maximum kb. 30 cm lehet, a minimális értéket pedig kb. 0,5 cm-ig tudjuk kellő pontossággal leolvasni. A fenti kifejezés felhasználásával megállapíthatjuk, hogy ez a manométer kb. 0,5 torr és 10-4 torr között mérhet. A kapillárisátmérő és a V0 változtatásával ez a mérési tartomány módosítható.
A manométer a V0 térfogatú gáz összenyomásával megsokszorozza a mérendő nyomást, és ezt méri higanymilliméterben. A nagy kompresszió miatt szükséges, hogy a B kapilláris vékony legyen. A kapilláris süllyedés kiküszöbölése miatt szükséges, hogy a C kapilláris is hasonlóan vékony legyen. A D tartályban levő gáz nyomása csak akkor követi elég gyorsan a mérendő nyomást, ha a tartályt elegendően vastag csővel kötjük össze a mérendő térrel. Ez a két ellentétes igény teszi szükségessé a C-G elágazást.
A segédvákuum segítségével érhetjük el, hogy a manométer a b) állapotból az a) állapotba kerüljön, és ezáltal megkezdhessünk egy új mérést. A gáztérben a higany parciális nyomása nem zavarja a mérést, mivel az független a teljes nyomástól. Ugyanígy, ha a kompresszió során a gáz egyes komponenseinek nyomása eléri a telített gőz nyomását az adott hőmérsékleten, akkor azok a komponensek elkezdenek lecsapódni, a gáz parciális nyomása független lesz a térfogattól. Erre a folyamatra már nem érvényes a legelső képlet, ezért a készülék az ilyen gázok nyomását hibásan méri.
 

 Fábián László (Kalocsa, I. István Gimn., III. o. t.)