Feladat: 1463. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Czuczor Lajos ,  Frankhauser József ,  Kilián Imre ,  Kriza György ,  Sas Viktor 
Füzet: 1978/május, 227 - 231. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tapadó súrlódás, Csúszó súrlódás, Egyéb merev test térbeli mozgása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/november: 1463. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 


 

Készítsünk felülnézeti rajzot a kerékpár egy általános helyzetéről (1. ábra; a kerékpár síkjának a függőlegestől való eltérését, valamint azokat a hatásokat, amelyek a súlypont és az alátámasztási pontok magasságkülönbségéből adódnak, most és a továbbiakban mindig elhanyagoljuk). Egyenes vonalú mozgás esetén az első kerék vetülete és a kerékpár hossztengelye közötti α szög nulla, és a tömegközéppont v sebessége is a hossztengely irányába mutat (φ=0). Az α0 a normális kormányzásnak felel meg, α=0, φ0 pedig akkor lehetséges, ha a hátsó kerék csúszik.
 

 

1. ábra

 

A feladat modell járműve olyan esetet jelképez, amely egyenesen tartott kormánynak felel meg. A fékezés kezdetekor a kocsi egyenes vonalon mozgott, tehát α=φ=0 a fékezés megkezdését követő pillanatban is.
A kocsira ható erők felrajzolásához a következőket kell tudni:
1. Gördülő és szabadon forgó kerék esetén a kerék és a talaj közötti súrlódási erő jó közelítéssel merőleges a kerék síkjára. (A közelítés feltétele: Θ*/r2m, ahol Θ* a kerék tehetetlenségi nyomatéka, r a kerék sugara, m pedig az egész jármű tömege. A bizonyításnál azt kell felhasználni, hogy a súrlódási erő párhuzamos komponense a kerék nagy szöggyorsulását okozná, ami nincs összhangban a gördülés feltételével.)
2. Teljesen befékezett kerekekre csúszó súrlódási erő hat, ami ellentétes irányú a relatív elmozdulással. Az erő nagysága
S=μN=μl1l1+l2mg,(1)
ahol μ a súrlódási együttható, l1, l2 az első és a hátsó kerék súlyponttól mért távolsága, N a talaj nyomóereje, mg pedig a jármű súlya (2. ábra).
 

 

2. ábra

 

Az elmondottakból egyszerűen következik, hogy a kerékpár a fékezés megkezdése után egyenes vonalú pályán egyenletesen lassulni fog, mert 1. alapján az első kerékre nem hat súrlódási erő (ha a kerék síkjára merőleges súrlódási erő nullától különbözne, akkor megbontaná a szimmetriát), 2. alapján pedig a hátsó kerékre a tömegközéppont sebességével ellentétes irányú erő hat (2. ábra). A tömegközéppontra vonatkozó forgatónyomaték is nulla.
Lehetséges azonban, hogy a valóságban mégsem ez történik. Ennek oka, hogy a járművet mindig érik oldalirányú erőhatások, amelyek az egyenes pályától egy kicsit eltérítik, és előfordulhat, hogy egy ilyen oldallökés után nem az eredeti egyenes vonalú mozgás áll vissza, hanem egy bonyolult, csúszó, forgó mozgás.
 

 

3. ábra

 

A probléma részletes vizsgálatához válasszunk egy olyan koordinátarendszert, amelynek y-tengelye a jármű eredeti mozgásának irányába mutat (3. ábra). Tételezzük fel, hogy a lökés a jármű sebességét alig változtatta meg, ezért a tömegközéppont sebességének komponenseire igaz a
vy=v0,(2)vxv0(3)


feltétel, ahol v0 a jármű sebessége a lökés előtt. A jármű mozgásában keletkezett zavar egyértelműen jellemezhető a kocsi hossztengelyének és a koordinátarendszer y-tengelyének szögével (ez a szög a (3) feltétel miatt megegyezik az 1. ábrán definiált φ szöggel), továbbá a jármű függőleges tengely körüli forgásának ω szögsebességével.
A feladat a (3) közelítés nélkül és tetszőleges ω, φ mellett is megoldható, de matematikailag nagyon bonyolult és nehezen áttekinthető. A mozgás jellemzésére szerencsére elég azt vizsgálni, amikor a
φπ(4)
feltétel is teljesül.
A 3. ábrán felrajzoltuk a kocsira ható erőket is. Az 1. miatt az F súrlódási erő merőleges az első kerék síkjára. A hátsó kerekeknél fellépő súrlódási erő nagyságát az (1) egyenlet adja meg, és irányáról egyelőre semmit sem tudunk. Feltételezzük, hogy a súrlódási erővektor vetületei a -x, -y koordináta irányokba mutatnak, de a későbbiekben ezt ellenőrizni kell.
A mozgásegyenletek:
may=-Sy-Fsinφ,(5)max=Fcosφ-Sx,(6)Θβ=Fl1-(Sysinφ-Sxcosφ)l2.(7)
Itt Θ a tömegközépponton átmenő függőleges tengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomaték, β a szöggyorsulás, ax, ay, a tömegközéppont gyorsulásának vetületei, Sx Sy pedig az S súrlódási erő vetületei.
E három egyenlet felírásával még nem vettük figyelembe, hogy az első kerék gördülése miatt a szöggyorsulás és a tömegközéppont gyorsulása nem független. Meg kell még határozni az S súrlódási erő irányát is.
Az első és hátsó kerék elmozdulását leírhatjuk a tömegközéppont elmozdulása és a tömegközéppont körüli elfordulás összegeként.
A tömegközéppont elmozdulásának a kocsi hossztengelyére merőleges vetülete
Δn=-Δysinφ+Δxcosφ,(8)
ahol Δx és Δy a tömegközéppont koordinátáinak megváltozása. A párhuzamos vetület:
Δp=Δycosφ+Δxsinφ.(9)
Az első kerék hossztengelyre merőleges elmozdulása
Δn1=Δφl1+Δn=Δφl1-Δysinφ+Δxcosφ,(10)
ahol Δφ a szögelfordulás. Ez az elmozdulás azonban nem lehet nullától különböző, mert a kerék gördül. Átrendezve, Δn1=0 behelyettesítésével és az elmozdulásokhoz szükséges idővel osztva végül kapjuk:
ωl1=vysinφ-vxcosφ.(11)
Ezt a kényszerfeltételt később még többször is alkalmazzuk.
A hátsó kerék elmozdulásának merőleges és párhuzamos vetülete:
Δn2=-Δφl2-Δysinφ+Δxcosφ,(12)Δp2=Δycosφ+Δxsinφ.(13)
E két elmozdulás komponens a súrlódási erő irányáról informál, mert megadja a talaj és kerék közötti relatív elmozdulás irányát.
Az (5), (6), (7) mozgásegyenletek, a (11) kényszerfeltétel és a (12), (13) egyenletek a jármű mozgását már teljesen meghatározzák. A további számításokhoz használjuk fel a (2), (3) és (4) feltételeket!
A (11) egyenlet közelítő alakja
ωl1=vyφ-vx.(14)
Kis Δt idő elteltével ω, vx, vy és φ értéke megváltozik. Az új egyenlőség
(ω+Δω)l1=(vy+Δvy)(φ+Δφ)-(vx+Δvx).(15)
A két egyenlet különbségét képezve, Δt-vel osztva, majd Δt-vel 0-hoz tartva megkapjuk a gyorsulásokra vonatkozó kényszerfeltételt:
βl1=ayφ+vyω-ax.(16)
A (2) és (3) feltétel miatt a (14) egyenlőség behelyettesítése után végül nyerjük:
βl1=ayφ+v0ω-ax=ayφ+v02l1φ-ax.(17)

A (12) és (13) egyenlet a hátsó kerék elmozdulását nem az xy koordináta-rendszerben adja meg, hanem az ezzel majdnem egybeeső ,,merőleges'', ,,párhuzamos'' koordináta-rendszerben. Kis φ esetén a hátsó kerék elmozdulása
Δx2=Δn2+φΔp2,(18)Δy2=Δp2(19)
alakban számítható. A Δx=vxΔt, Δy=vyΔt, Δφ=ωΔt behelyettesítések után a (14) egyenlet és a (2), (3) közelítések felhasználásával végül kapjuk:
Δx2=-v0φl2l1Δt,(20)Δy2=v0Δt.(21)


Látható, hogy Δx2 a φ kitéréssel arányos kis mennyiség, Δx2Δy2. A súrlódási erő komponenseire az
Sx=SΔx2Δx22+Δy22=SΔx2Δy2=-Sφl2l1,(22)Sy=SΔy2Δx22+Δy22=S.(23)


közelítő formula érvényes. (Sx negatív előjele mutatja, hogy ez a vetület ‐ korábbi feltevésünkkel szemben ‐ a pozitív x-tengely irányába mutat.)
A mozgásegyenletek közelítő alakja
may=-Sy-Fφ,(24)max=F-Sx,(25)Θβ=Fl1-(Syφ-Sx)l2.(26)
Megoldandó egyenletrendszerünk φ rögzített értéke mellett az Sx, Sy, F, ax, ay β ismeretleneket tartalmazza, és a (17), (22), (23), (24), (25) és (26) egyenletekből áll. A súrlódási erő nagyságát az (1) egyenlet adja meg. Végeredményben a számunkra érdekes mennyiség a szöggyorsulás:
β=mv02-S(l1+l2)2l1Θ+ml12φ.(27)

Ebből az eredményből levonható első és legfontosabb következtetésünk: a szöggyorsulás előjele a kocsi jellemzőitől és sebességétől, valamint a súrlódási erő nagyságától függően megegyezik vagy ellentétes a szögeltérés előjelével. Ha a v0 sebesség a
vkritikus=Sm(l1+l2)2l1(28)
sebességértéknél nagyobb, akkor az előjel pozitív, és a mozgás a φ szög növekedését eredményezi; a kocsi tovább farol és csúszik. Ha a sebesség ennél kisebb, akkor a szöggyorsulás iránya a kitéréssel ellentétes, és visszaáll az eredeti egyenes vonalú lassulás. (A szöggyorsulás és szögkitérés közötti összefüggés emlékeztet a fizikai inga mozgásegyenletére, ezért φ=0 körüli rezgéseket várnánk. A (27) képlet azonban még kis φ esetén is csak vx=0 esetén egzakt. A részletes vizsgálat megmutatja, hogy az oldalirányú sebességből adódó tagok a rezgés csillapodását eredményezik.)
Felmerül a kérdés, mi okozza a jármű oldalra fordulási hajlamát nagy sebességek esetén? A 3. ábrából látható, hogy a pozitív szöggyorsulást az F erő hozza létre, ha tehát a kormány mozgatásával (α<0 az 1. ábrán) az F erőt változtatjuk, akkor a járművet stabilizálhatjuk.
A mozgás természetes stabilizáló ereje a hátsó keréknél fellépő súrlódás. Ha a súrlódási erő az (1) összefüggés szerint függ l1-től és l2 től, akkor a kritikus sebesség
vkrit=μg(l1+l2).(29)

A valóságban a gumifelület és az aszfalt közötti csúszó súrlódás nem arányos a nyomóerővel, és a sebességtől is függ. Nagyobb nyomóerő esetén a számított μN-nél kisebb súrlódást kapunk, ezért kedvezőbb, ha a jármű súlypontja az első kerékhez közelebb van (kis l1 a (28) kifejezésben).