Feladat: 1460. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Baumann József ,  Benedek Dénes ,  Czinege Zoltán ,  Horváth Adorján ,  Kassai János ,  Morvai János ,  Seres István ,  Szilágyi Ferenc ,  Umann Gábor 
Füzet: 1978/április, 181 - 183. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erők forgatónyomatéka, Párhuzamos erők eredője, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/november: 1460. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A gerendára ható erőket az 1. ábra mutatja. A gerendára ható erők eredője nulla, azaz

F1+F2-G-Q=0,
és ugyanígy nulla a gerendára ható erők forgatónyomatéka is. Az l hosszúságú gerenda bal oldali alátámasztási pontjára felírva a forgatónyomatékok összegét:
Ql8+Gl4-F2l2=0.
 

 

1. ábra

 

Ezekből az egyenletekből a keresett F1 és F2 erők egyszerűen kifejezhetők:
F1=(1/2)G+(3/4)QésF2=(1/2)G+(1/4)Q.

A gerenda eltörésének vizsgálatához nézzük meg, hogy milyen erők hatnak a gerenda egyes keresztmetszeteiben. Nyilvánvaló, hogy ahol a legnagyobb erők lépnek fel a gerendában, ott törik el a gerenda. Tekintettel arra, hogy a gerendára ható külső erők függőleges hatásvonalúak, a gerenda egyes keresztmetszeteiben ható erőknek is függőleges hatásvonalúaknak kell lenniük. Ezen függőleges erő megállapításához tekintsük a gerenda bal oldalának egy x hosszúságú darabját külön testnek (2. ábra).
 

 

2. ábra

 
Erre a testre hat a súlypontjában a súlyerő (Gx/l), valamint a rúd többi részének hatása az elválasztási felületen. Ha ez az erő csak egy függőleges P erő lenne, a nyomatéki egyenlet nem teljesülhetne a gerenda x hosszúságú darabjára. Így fel kell tételeznünk, hogy olyan vízszintes erőrendszer is hat a vizsgált gerendadarabra, amelynek eredője nulla, de forgatónyomatéka éppen akkora, amekkora az egyensúlyhoz szükséges. Az x hosszúságú gerendarészre a vágási felületen ható erőrendszernek az eredőjét (P) és az eredő forgatónyomatékát (M) az egyensúlyi egyenletekből határozhatjuk meg:
P=G(x/l);M=Gx2/(2l).
(Az erőrendszer pontos eloszlását a gerenda rugalmas tulajdonságai határozzák meg.)
 

 

3. ábra

 
Ha a gerenda vizsgált darabjára egy F erő is hat (3. ábra), a vágási felületen ható erő és a forgatónyomaték:
P=G(x/l)-F;M=Gx2/(2l)-Fy.

Hasonló módon meghatározhatjuk a gerenda tetszőleges x koordinátájú keresztmetszetében ható eredő erőt és forgatónyomatékot is (4. és 5. ábra).
 

 

4. ábra

 

 

5. ábra

 

A rúd akkor és ott fog eltörni, amikor és ahol a nyíróerő vagy a hajlítónyomaték eléri a törésre jellemző kritikus értéket. Tehát a törés szempontjából legveszélyesebb hely az, ahol a P(x) vagy az M(x) függvény abszolút értéke a legnagyobb.
A P erő olyan igénybevételét jelenti a gerendának, amely az egész keresztmetszet mentén akarja eltolni a felületeket egymáson, azaz P a nyíróerő. Az M forgatónyomaték úgy töri el a gerendát, hogy ha pozitív, a gerenda tetején szakítja be az anyagot, itt indul meg a repedés, ha negatív, akkor az alján. Ha a gerenda a forgatónyomaték hatására törik el, a törési felület a megszokott törési felületre (pl. pálca törési felületére) emlékeztet, ha a nyíróerő miatt törik, a felület sík marad. Az, hogy a nyíró vagy a hajlító hatás indítja- e be a törést, a gerenda anyagától, ill. szerkezetétől függ. Gyakorlatban majdnem mindig a hajlító hatás érvényesül.
Így esetünkben a 4. és 5. ábra alapján a Q teher növelésével a gerenda valószínűleg a teher felfüggesztési pontjában (x=3l/8) törik el, de esetleg elképzelhető, hogy nyírásos törés következik be a bal oldali alátámasztásnál (x=l/4).
 

 Umann Gábor (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., II. o. t.)
 dolgozata alapján
 
Helyreigazítás (1978. szeptemberben jelent meg):
Több olvasónk felhívta a figyelmünket arra, hogy az 5. ábra hibás. A görbe 3l/8 és 3l/4közé eső szakasza is ‐ ellentétben az eredeti ábrával ‐ alulról konvex, hiszen a nyomaték kifejezés négyzetes tagjának az együtthatója minden szakaszra ugyanaz a pozitív mennyiség. Észrevételüket köszönjük. A javított ábra: