Feladat: 1448. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balogh Elek ,  Csordás András ,  Farkas Ferenc [1976-1979] ,  Frey István ,  Jankovics Árpád ,  Kriza György ,  Szurdoki Julianna 
Füzet: 1978/február, 89 - 90. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Folyadékhozam, Szabadesés, Harmonikus rezgőmozgás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/szeptember: 1448. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a csap keresztmetszete T0, a víz kiáramlási sebessége v0. A pohárról tegyük fel, hogy henger alakú és a keresztmetszete Tp, továbbá legyen rezgőmozgásának nullpontján a pohár alaplapja h távolságra a csaptól. A rezgőmozgást az

y=Asin(ωt+φ)(1)
egyenlet írja le, ahol y a függőleges kitérés, t az idő, A, ω és φ állandók.
 
 

A csapból t idő alatt kifolyó víz mennyisége:
V=T0v0t.(2)
Ha t elegendően nagy, ennek egy része, Vp, már a pohárba jutott és x szintig megtöltötte a poharat.
Vp=Tpx.(3)
Másik része még a levegőben tartózkodik, L hosszúságú keskenyedő vízsugarat alkotva. A vízsugár hossza függ a pohár pillanatnyi helyzetétől az ábráról leolvasható módon:
L=h-x-y=h-x-Asin(ωt+φ).(4)
Ha a vízsugár térfogata V(L), akkor az anyagmegmaradás miatt
V=Vp+V(L),T0v0t=Tpx+V(L).(5)



Az L hosszúságú vízsugár térfogatát egyszerű megfontolással számíthatjuk ki. A csapból v0 kezdősebességgel induló vízrészecske az L távolságot szabadon esve t* idő alatt teszi meg:
L=v0t*+(1/2)gt*2,t*=-v0+v02+2gLg,(6)


A fölötte levő vízoszlop térfogata éppen a t* idő alatt kifolyó víz térfogata, azaz
V(L)=T0v0t*=T0v0g(v02+2gL-v0).(7)
A (4) és (5) egyenletek felhasználásával összefüggést kapunk a vízszint emelkedése (x) és az eltelt idő között:
T0v0t=Tpx+T0v0g([v02+2gh-x-Asin(ωt+φ)]-v0).(8)
Az egyenletet átrendezve, négyzetre emelve, majd az így nyert másodfokú egyenlet fizikailag reális gyökét megkeresve kapjuk:
x=T0Tpv0[t+v0g(1-T0Tp)]-
-T0v0Tpg(1-T0Tp)2v02+2gh-2T0Tpv0gt-2gAsin(ωt+φ).(9)

A levezetés során az időt a csap kinyitásának pillanatától mérjük. Ha a pohár kitérése ebben a pillanatban y0, akkor a képletben szereplő fázis értéke:
φ=arc  siny0A.

Mindaddig, amíg a vízsugár nem éri el a poharat, a (9) egyenletből x-re negatív értéket kapunk. Ezt a tartományt természetesen az üres pohárnak megfelelő x=0 függvénnyel kell helyettesítenünk addig az időpontig, amikor a (9)-ből meghatározott x nulla nem lesz. Nagyon nagy időkre, amikor a pohárban levő víz felszíne eléri a csapot, a (9)-ből meghatározott x képzetes szám lesz.
A megoldás során feltételeztük, hogy a pohár lefelé irányuló sebessége mindig kisebb, mint a beérkező vízsugár sebessége, elhanyagoltuk a közegellenállást, valamint a cseppekre bomlás lehetőségét.
 

 Szurdoki Julianna (Bp., Madách I. Gimn., IV. o. t.)
 dolgozata alapján
 

Megjegyzések. 1. Számos megoldó a vízsugár térfogatának számolásánál a nehezebbik utat választotta: a vízsugár alakjának meghatározása után a térfogatot integrálással számította ki.
2. A pohár feltöltődését a fentitől kissé eltérő gondolatmenettel is ki lehet számítani. A vízsugár pohárhoz viszonyított relatív sebességének és beérkezési keresztmetszetének a szorzata az időegység alatti térfogatváltozást adja. Mivel ez időben változó mennyiség, a térfogat időfüggését ennél a módszernél csak a meglehetősen bonyolult függvény integrálásával lehet megkapni.
3. A legtöbb megoldó egyszerűsítő feltételezésként elhanyagolta a vízszint emelkedését (TpT0). Az ilyen, egyébként hibátlan dolgozatok 3 pontot kaptak.