Feladat: 1438. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balogh Elek ,  Benkő Tibor ,  Benkő Zsigmond ,  Blázsik Zoltán ,  Farkas Ferenc ,  Frey István ,  Gémesi Gyula ,  János Mihály ,  Kaufmann Zoltán ,  Kókai László ,  Masa István ,  Németh Róbert ,  Neumer Attila ,  Szénássy Zsolt 
Füzet: 1978/január, 36 - 38. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tömegpont egyensúlya, Állandó térfogaton mért fajhő, Állandó nyomáson mért fajhő, Egyéb munka, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/május: 1438. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az emelőszerkezetet az elektromos fűtőtest működteti, ezért a hatásfok definíciójában az ,,összes munka'' a fűtőtest által végzett munkát jelenti. Ellenállásokon az elektromos munka teljesen hővé alakul, így jogosan írhatjuk, hogy

η=WhasznosQ,
ahol Q az egész folyamat során a gázzal közölt hő, Whasznos pedig az M tömegű tehát h magasságba emeléséhez szükséges Mgh munka. A továbbiakban Q-t kell még meghatároznunk. Ehhez vizsgáljuk meg, milyen állapotváltozáson megy keresztül a gáz!


 
A hőmérséklet növelésekor kezdetben még nem emelkedik föl a dugattyú, a folyamat tehát izochor. Meddig tart mindez? A dugattyú egyensúlyának feltétele
pA=p0A+(M+M0)g+Fs,
ahol A az alaplap területe, s feltettük, hogy a külső légnyomás is p0. Fs a dugattyúra ható súrlódási erő, amely tapadó súrlódásból származik, amíg elmozdulás nem történik. Fs ellenkező irányú, mint a pA erő. A mozgás akkor indul meg, amikor a tapadó súrlódási erő eléri (ill. meghaladja) a maximumát. Föl kell tételeznünk, hogy Fsmax és a feladatban szereplő S csúszó súrlódási erő közelítőleg megegyezik. Abban az esetben ugyanis, ha Fsmax nagyobb S-nél, a dugattyú egyenletes gyorsulással kezd mozogni, amely előbb‐utóbb oda vezet, hogy az általunk tanult termodinamika ‐ mely csak kvázistacionárius folyamatok leírására alkalmas ‐ nem használható.
Az izochor melegedés tehát addig tart, amíg a nyomás a
p1=p0+(M0+M)g+SA
értéket el nem éri. Az ennek megfelelő hőmérséklet az egyesített gáztörvényből (a levegőt ideális gáznak tekintjük)
T1=T0(P1/p0).
A dugattyú ettől kezdve egyenletesen emelkedik, ami azt jelenti, hogy a gáz nyomása állandó: p1. Abban az állapotban, amikor a dugattyú a kívánt h magasságba került, a hőmérséklet:
T2=T1(h/h0)=T0(P1/p0)(h/h0).
A közölt hő számolásakor az első esetben tehát a cV, a második esetben pedig a cp fajhőt kell használnunk:
Q=cVm(T1-T0)+cpm(T2-T1).
A gáz m tömegét a kezdeti adatok között fennálló
p0h0A=mMlevRT0
állapotegyenletből határozhatjuk meg (Mlev a levegő átlagos molekulasúlya).
Mindezeket behelyettesítve:
η=MghMlevR{cV[(M+M0)gh0+Sh0]+cp[(M+M0)g+S+Ap0(h-h0)]}

 
 Masa István (Szeged, Ságvári E. Gyak. Gimn., III. o. t.)
 dolgozata alapján
 

Megjegyzések. 1. A feladatban nemcsak a tartályt, hanem a dugattyút is jó hőszigetelőnek tekintettük. Ellenkező esetben nem lenne igaz, hogy az elektromos munkával egyenértékű hő adódik át a gáznak. Másrészt viszont nem vettük figyelembe, hogy a súrlódáskor keletkező hő (vagy annak egy része) átadódhat a dugattyúban levő levegőnek.
 
2. Melegítéskor a levegő tágulása miatt annak súlypontja is feljebb kerül. Az emelési munkához szükséges hőt is az elektromos melegítőnek kell fedeznie. Ez az energia azonban jóval kisebb, mint Q, így jogosan hanyagoltuk el.
 
3. A Q hőt az I. főtétel alapján is meghatározhatjuk:
ΔU=Q+Wkülső.

A külső erők: a p0A légnyomás, az (M+M0)g súlyerő és az S súrlódási erő mind negatív munkát végeznek:
-Wkülső=(p0A+(M+M0)g+S)(n-n0).
A belső energia megváltozása
ΔU=cVm(T2-T0).
Ezzel
Q=cVm[1+(M+M0)g+Sp0A]hh0T0+[p0A+(M+M0)g+S](h-h0);
Az ideális gázok fajhői között fennálló
cp-cV=R/M*
összefüggés felhasználásával (M* a molekulasúly) könnyen megmutatható, hogy a megoldásban kapott hő a fenti alakra hozható.
 

 Németh Róbert (Győr, Révai M. Gimn., III. o. t.)
 

4. Az izobár változás leírásakor sokan cpmΔT-t tekintették belső energiaváltozásnak. Ez az okoskodás hibás! Többször szerepelt már lapunkban is, de ismét hangsúlyozzuk: az ideális gáz belső energiája adott hőmérsékleten:
U=cVmT.
U állapotjelző, független attól a folyamattól, ahogyan odajutott a rendszer. Tehát izobár változáskor is
ΔU=cVmΔT.