Feladat: 1429. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Fekete Zoltán ,  Hlavathy Zoltán ,  Maróti Péter ,  Uzonyi András ,  Zanati Beáta 
Füzet: 1977/december, 228 - 229. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Impulzusváltozás törvénye (Impulzus), Egyéb folyadék- és gázáramlás, Munkatétel, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/április: 1429. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. A szélpropellerbe ütköző szél a hajót maga előtt tolja mindaddig, amíg a propellerek fel nem pörögnek. Kellően nagy szélsebesség esetén előfordulhat, hogy a hajó megáll, és a szél irányával ellentétes irányban kezd gyorsulni. Nézzük meg, hogyan magyarázható ez egy egyszerűsített modellen!

 
 

A szél sebessége legyen u a szélpropellerbe való ütközés előtt, u1 közvetlenül utána. A vízpropeller az állóvizet (v=0) v1 sebességgel hajtja a széllel megegyező irányban. A két propellerre ható erőket az impulzustételből határozhatjuk meg. Ha Δt idő alatt Δml, tömegű levegő fékeződik le u-ról u1 sebességre, akkor a hajóra
Ft=Δml(u-u1)Δt(1)
nagyságú ,,tolóerő'' hat a szél irányában. Hasonló módon
Fh=Δm0v1Δt(2)
,,húzóerő'' hat a vízbe merülő propellerre a széllel szemben, ahol Δmv, a propeller által Δt idő alatt áthajtott, v1 sebességre felgyorsított víztömeg. Δmv, nagyságára az energiatételből következtethetünk:
(1/2)Δml(u2u12)=(1/2)Δmvvl2.(3)
A húzóerő és a tolóerő arányát a fenti egyenletekből kifejezhetjük:
FhFt=u+u1v1,(4)
Ha elegendően nagy a szél sebessége, akkor ez az arány 1-nél biztosan nagyobbá tehető, vagyis a csónak mehet a széllel szemben.
P. Kauffman és E. Lindahl a ,,Scientific American'' 1975. évi decemberi számának közlése szerint szerkesztett egy ilyen csónakot, amely u=30 mérföld/óra sebességű ellenszélben v2=2 láb/s sebességgel haladt.